A tél a legkeményebb napjaival búcsúzott. – 16 fok alá is süllyedt a hőmérséklet péntek hajnalra. Több intézkedést is bevezetett az önkormányzat az elmúlt héten a hideg elleni védekezésül. Nagy szolgálatot tett többeknek is a város két nappali melegedője, a művelődési ház és az Idősek Klubja. Utóbbiban meleg teát, ételt és meleg ruhákat, de hálózsákokat, pokrócokat, szivacsokat is osztottak. Mindezeket az önkormányzat és több adományozó juttatta el ide. Bár a mosonmagyaróvári hajléktalanszálló fogadta a jánossomorjai rászorulókat, voltak, akik városunkban vészelték át a hideget. Az éjszakai veszélyhelyzetben az orvosi ügyelet nyújtott segítséget. Itt is hálózsák, pokróc állt rendelkezésre. Egy férfi kért menedéket éjszakára.

 

 

Egy hanságligeti hajléktalan férfit kórházba kellett szállítani rövid időre, de hazatérve szállásáról és élelmiszeréről gondoskodtak a szolgálatok és a segítő lakók. A megfázásos megbetegedések megsokszorozódtak a városban, de a hidegek komolyabb veszélyt is jelentettek, hiszen az emberi test sokkal gyorsabban kihűlhet, fagyási sérülések jelentkezhetnek, főleg, ha rossza keringés. A kihűléshez pedig a + 4 – +6 fok alatti hőmérséklet is elég. Egy pusztasomorjai férfi jelentkezett a háziorvosnál kisebb fagyási sérülésekkel. Bár lakása és tüzelője is volt, nem fűtött be. Róla is gondoskodott az ügyelet és a szociális szolgálat.

 

 

 

A város évek óta összehangolja intézkedéseit a téli veszélyhelyzetekben. A családsegítő, a rendőrség és a polgárőrség most is végigjárta a rászorulókat. Az élelmiszer és tűzifa-segélyeket is gyorsan juttatta el az önkormányzat a szükséges helyekre, még hétvégén is. A rendőrség figyelte a nagy forgalmú főutat, a külterületeket és a polgárőrséggel együtt járták az utcákat is éjszaka, meleg teával, pokróccal. A szociális szakemberek szerint a nagyfokú figyelemmel és összefogással sikerült megelőzni a tragédiákat, annál is inkább, mert sok rászoruló hajlamos elbújni a figyelem elől, nem, vagy csak az utolsó pillanatban kérve segítséget.

 

 

A hideg a vízhálózatot sem kímélte. Ez az óraakna például nem szigetelt, pedig a légmentes lezárással megelőzhetők a gondok. A csőtörések is jól láthatóan feladták a leckét. De a szolgáltatónak a glóbuszoknál is adott feladat a hideg, ám a komolyabb gondokat sikerült elkerülni.

 

 

 

Az utak sózására többször volt szükség, amit a város és a vele együttműködő cégek, illetve a közútkezelő végzett el Jánossomorján és a főutakon.

-hirdetés- -hirdetés-