Fekete vagy fehér bábuk, de mindenképpen maximum 15 perc játékidő. Röviden így foglalható össze a rapid sakk, melynek megyei döntője az év egyik legcsendesebb rendezvénye volt a művelődési házban szombaton reggeltől délutánig. Harmadszor adott otthont megyei rapid sakkversenynek Jánossomorja. A Balassi Bálint Művelődési Házban a legjobb felnőtt és utánpótlás játékosok mérkőztek egymással. A helyi fiatalok közül többen a diákolimpia országos döntőjébe is bejutottak.

 

Az összesen négy korcsoportban rendezett versenyen a 8 év alattiaktól a felnőttekig mindenki asztalhoz ülhetett. A lányok mezőnyében érmet is szerzett Jánossomorja, Szakács Boglárka megyei harmadik helyezett lett.

 

 

A megyei kupán kívül több környékbeli rapid tornán is remekelnek városunk fiatal versenyzői Levélen, Kapuváron, Lövőn, vagy épp Győrött. A közelmúlt legnagyobb sikere azonban a megyei diákolimpia volt, amely valóságos éremesőt hozott. A fiúcsapat bronzérmet szerzett, a lányok a dobogó második fokára állhattak fel, Bagoly Adrián és Szántó Dániel pedig bejutott a miskolci országos döntőbe, melyet március végén rendeznek.

 

 

A sakk szakág vezetője, Szántó Tamás elmondta, utánpótlásuk jó, hiszen 2014-ben tíz gyerekkel kezdték, jelenleg pedig 25-en járnak a rendszeres sakk-foglalkozásokra a művelődési házba, szombatonként, ahol szakértők vezetésével tanulják a sport fogásait. A megyei másodosztályú bajnokság júniusban zárul, addig még több rapid verseny is vár a csapatokra. A nyár legnagyobb sakkos eseménye pedig a Balassi Open lesz, két napos verseny augusztusban a művelődési házban.

 

 

Prátser – JTV

 

-hirdetés- -hirdetés-