Tartós hideg várható – Szombat éjszakától különösen nagy hideg köszönt be, de előfordul, hogy szél, hóátfúvás is nehezíti a helyzetet. Az éjszakai hőmérséklet akár -15 fok is lehet csütörtökre, de a nappali sem megy -4 fok fölé pénteknél előbb. A veszélyhelyzet is magában hordozó időjárás várhatóan jövő hét végéig is kitarthat. Jánossomorja Város Önkormányzata intézkedéseket tett, összefogva a helyi szakemberekkel, szolgálatokkal, önkéntesekkel.

 

 

A város évek óta összehangolja téli védekezését, különösen minősített veszélyhelyzetben, márpedig most a katasztrófavédelem szerint erre is sor kerülhet, vasárnaptól komoly mínuszok várhatók!

Ebben az időszakban a családsegítő, a rendőrség és a polgárőrség kiemelten figyeli a rászorulókat, egyedül élő időseket, betegeket, sokukhoz be is kopogtatnak majd, hogy megnézzék, szükséges-e a segítség. Az indokolt segélyek gyorsan jutnak el a rászorulókhoz, a hivatali ügyintézés nélküli időszakban is segítenek az önkormányzat és a városüzemeltető munkatársai a bajok elhárításában.

A rendőrség kiemelt feladatokat is ellát ebben az időben, mind a nagy forgalmú utak járhatóságának, vagy a külterületek lakóinak figyelésében, mint a hideg okozta veszélyek elhárításában. Az utcákon dolgozva a rendőrségi járműben pokrócok, meleg védőital is rendelkezésre áll.

Hajléktalanszállóként és éjszakai melegedőként, krízisszállásként Jánossomorja számára is a mosonmagyaróvári Hajléktalanok Nappali Melegedője és a Hajléktalanok Átmeneti Szállása áll rendelkezésre a Barátság u. 4.-ben (telefon: 06-96/203-379), ahogy a kistérség 26 települése számára is, a kistérségi együttműködés keretében. Ez azt jelenti, hogy minden helyi rászorulót, hajléktalant fogad, amíg hely van, ez most még nagyjából 20 főt jelent.
Jánossomorján két nappali melegedőhely nyílhat elrendelésre: az Idősek Klubja és a művelődési ház. Előbbi a helyi rászorulók, hajléktalanok számára is sok segítséget nyújt napközben. Éjszakai veszélyhelyzet esetén a művelődési ház nyitható ki családok, nagyobb csoportok részére. Délutántól reggelig az orvosi ügyelet áll rendelkezésre az orvosi kombinátban azok számára, akik ebben az időszakban kerülnek veszélybe az időjárás miatt.

Bár nagy havazás most nem várható, ebben az esetben fontos az önkormányzat és a vele szerződésben álló cégek munkagépeinek hatékony, gyors együttműködése.

A lakók együttműködését is kéri az önkormányzat, figyeljük a környezetünkben élőket, különösen az időseket, betegeket, hogy időben érkezhessen a segítség. Fontos tanácsokat itt olvashat.

 

 

JTV – HT

-hirdetés- -hirdetés-