Kedd estig nem okozott komolyabb gondokat az erős havazás Jánossomorján, leginkább a gyerekek örülhetnek a nagy hónak a szerdáig tartó iskolai síszünetben. Az utak, járdák takarítása rendben folyt a városban, több saját és szerződéses munkagépet is hadrendbe állított az önkormányzat. Minősített veszélyhelyzetet nem rendeltek el, elsőfokú meteorológiai riasztás él megyénkben a havazás miatt, ám ez holnapra már csak a Dunántúl délebbi részeire maradhat érvényben a várakozások szerint.

 

Fotógaléria a képekre kattintva! 

 

A rendőrség számára készenlétet rendeltek el a térségben. Jánossomorján a rendőrőrs és a polgárőrség is fokozottabban figyeli az utakat és a lakosságot is. A rendőrőrs munkatársai ügyelik a 86-os főutat is az esetleges elakadások, veszélyhelyzetek megelőzése érdekében, mivel már a délelőtti órákban a Dunántúl délebbi részén komolyabb problémákat okozott a hóesés. Ám Jánossomorján és környékén a főutak végig sónedvesek, járhatóak maradtak, a belterületi utaknál a kisebb mellékutcákra is eljutottak a takarítógépek. Folyamatosan olvadt nappal, ez megkönnyítette a dolgunkat. Éjszakára azonban fagypont alá süllyedhet a hőmérő higanyszála, a szél megerősödése is várható, így nem kizárt hóátfúvások kialakulása a főutakon!

 

A tömegközlekedésben eddig még nem okozott fennakadást az időjárás. A GySEV vonatai késések nélkül közlekedtek, a buszjáratoknál sem volt jellemző az egy-két percnél nagyobb csúszás. Az éjszaka és a holnapi időjárás azonban okozhat kisebb fennakadásokat, amikre fel kell készülnie az utasoknak!

Az önkormányzat kéri a lakosságot, hogy figyeljék környezetükben a segítségre szorulókat, betegeket, időseket, nagyobb veszélyhelyzet esetén értesítsék az önkormányzatot, a segítő szervezeteket. Különösen ügyeljünk járdaszakaszaink járhatóságára, balesetveszélyes, csúszós állapotának felszámolására, hogy elkerüljük a baleseteket! Az önkormányzat téli tanácsait itt olvashatja!

 

Mi várható:

Estére, éjszakára és holnapra is kitarthat a havazás Jánossomorja térségében, szerdára azonban már intenzitása gyengül, de még csütörtökön is havazhat, akár erősebben is. Szerda éjszakára 0 és -1 fok között marad a hőmérséklet, napközben 0 és +1 fok várható, így a hó várhatóan nappal olvadni fog. Nehéz közlekedési helyzet éjszakára, szerda hajnalra alakulhat ki, főként a 86-os főúton, ekkor körültekintőbben közlekedjünk! A met.hu előrejelzése szerint szerdára térségünkre “valószínű további havazás, másutt havas eső, eső, de a csapadék intenzitása mindenütt gyengül. Az északkeleti szél megélénkül, szerdán nyugaton, majd estefelé északkeleten is megerősödik. Nyugaton gyenge hófúvás is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán -1 és +5 fok között valószínű”

 

Csütörtök estétől azonban komoly lehűlés kezdődik, ami vasárnap éjszakára akár a -14 fokot is elérheti. A különösen nagy hidegre fontos felkészülnünk, akár otthon, akár a forgalomban is! A tartós hidegekben a rászorulók, betegek, idősek is nagyobb veszélyben vannak, ezért fontos, hogy mindenki ügyeljen saját környezetében lakókra és jelezze az illetékesek felé, ha valaki segítségre szorul!

 

JTV – HT
-hirdetés- -hirdetés-