Villogók, szirénák és fúvós indulók, ez csakis a hagyományos tűzoltófelvonulás lehet Jánossomorján. A tűzoltószertártól szokás szerint a pusztasomorjai bál helyszínére, az egykori vendéglőbe kísérték a zászlót az egyesület tagjai. A felvonulást sokan nézték meg az utcákon most szombaton is. Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek az 1880-as évek végén jöttek létre a mai Jánossomorján. A pusztasomorjai tűzoltóbál is közel 130 éves hagyományra tekint vissza, ezt már a megnyitóban mondta el Kránitz József parancsnok. Az egykori vendéglő helyén épült élelmiszerbolt ad otthon évről évre a bálnak, amit meg is köszöntek a tűzoltók az ünnepélyes megnyitón.

 

 

A bál baráti beszélgetésekkel folytatódott és persze koccintásokkal az elmúlt év eseményeire. Az egyesület több mint 30 alkalommal indult segíteni Jánossomorján és környékén, köztük számos alkalommal mentették meg komoly kártól, veszélytől a lakókat, és nagy segítséget nyújtottak a hivatásos tűzoltóknak is. De a közösségért is szeretik ezt a feladatot, és persze a bált is az önkéntesek.Most is sok barátot láthattak vendégül, nemcsak a településről. Tűzoltóbarátok érkeztek Csornáról és Bogyoszlóról. utóbbiakkal jó kapcsolatot ápolnak a mieink, hiszen ők vették meg a szentpéteri őrs Styer tűzoltóautóját, ami azóta már sok éles bevetésen tett jó szolgálatot Bogyoszlón. Ezért a szórakozás mellett a tapasztalatcsere is fontos a barátságban.

 

 

Sokan a báli belépővel fejezik ki megbecsülésüket, és ha nem is tudnak ellátogatni, elküldik a jegy árát. A szervezet szeretné a fiataloknak átadni ezt a hagyományt, hogy még sokáig mulathassanak a településrészen. A mulatság, jó hangulat és a tánc hajnalig tartott, ami pedig talán a legjellemzőbb évszázados hagyomány Pusztasomorján.

 

-hirdetés- -hirdetés-