Kettős sikert ért el Gazsó Attila, jánossomorjai amatőr fotográfus, aki egy helyi művészeti pályázat győzteseként rendezhetett kiállítást a Glázer-Kozma Galériában, és képeit egy szarajevói nemzetközi fotófesztivál legrangosabb felvételei közé sorolták.

Fekete-fehér képek rólunk, kívülről-belülről. Gazsó Attila Ha tetszik, ha nem… című fotókiállítása egyszerre mutatja meg a környékünket, az itt élő embereket, és az alkotó belső világát is. A Glázer-Kozma Galériában csütörtökön megnyílt tárlat alkotója tavaly nyerte meg a lehetőséget a kiállítótér éves művészeti ösztöndíján – amire egyébként hamarosan idén is lehet majd pályázni, mondta el köszöntőjében Glázer Norbert, a galéria egyik működtetője.

 

 

A baráti hangulatú mégis zsúfolt kiállításmegnyitón Hossala Tamás fotográfus mutatta be a képeket és az alkotót. Kiemelte a jó megfigyelőképességet és a fekete-fehér fotók mögött látszó, már a készítés előtt eldöntött tudatosságot is.

 

 

Attila elmondta, sok inspirációt kapott Hossala Tamás munkáiból, nagy hatást gyakorolt rá a Menekülők útja című Hansági fotósorozat is, amely a héten kapta meg a Jánossomorja Építőköve Díjat. De Attila tovább is lépett ettől, saját útját, útjait keresi nagy tehetséggel. Számos témát, szomorkás, néhol pimasz, vagy ironikus látásmódot is megmutatott – ezt már Hossala Tamás tette hozzá a képeket bemutatva. Kiemelte, fotóival elgondolkodtatni igyekszik a közönséget, útkereséséhez pedig sok sikert kívánt.

Gazsó Attila elmondta, a megnyert pályázat után kezdett el ezen az anyagon dolgozni, amit sikerült egy egységes koncepció alapján a közönség elé tárnia. Nagy tisztelettel fogadta a biztatásokat, úgy érzi, útkeresésén türelemmel, jól halad. Attila már a nyári Omlás Virágai malomfesztiválon is bemutatkozott a közönségnek, akkor számos portréval teljesítette ki a malom légkörét.

 

 


 

Rengetegen látogattak el a tárlatra, nemcsak a barátok, hanem a környék amatőr fotós társadalmának java is, ami nagy siker a pár éve útjára indult alkotó számára. Többen kiemelték, hogy sikerült gondolatokat ébresztenie, illetve, hogy az alakok, formák, jelentések mellett a környék természeti kincseit is sikerült a táj lényegét megragadva elhozni a közönség elé.

 

 


De kettős ünnep volt a megnyitó. Gazsó Attila egy világszerte sok fotóst megmozgató balkáni fotópályázaton is sikert ért el. (Amint az pénteken kiderült) 10 ezer pályázó 40 ezer fotója közül az 50 legjobb közé választotta egyik képét a komoly szakmai zsűri. A Szarajevóban megnyílt 2017 Balkan Photo Awards tárlattal pedig hamarosan európai körútra is indul a jánossomorjai fotó.

 

Gazsó Attila a 2017 Balkan Photo Awards kiállításra bejutott képe

A Ha tetszik – ha nem című tárlat pedig március végéig látható a Glázer-Kozma Galériában.

-hirdetés- -hirdetés-