Jánossomorja város példás fejlődése megérdemli a támogatást, mondta el Nagy István államtitkár, országgyűlési képviselőnk a felújított Tó és a Hanság utcák átadásán. A munka pedig folytatódhat, nemrég kiderült, további 15 millióval bővült a város útjavításokra fordítható kerete egy újabb állami támogatással.

A 2017 utolsó heteiben elkészült Hanság és Tó utcákat január 11-én, csütörtökön vehették át a lakók. Az utcát Lőrincz György polgármester és Dr. Nagy István parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselőnk adta át, szétosztva a nemzeti színű szalagokat és egy söröshordót is átgurítva az aszfalton, majd koccintva a lakókkal. A város a magyar kormány támogatásával újíthatta meg e két utca burkolatát, összesen nagyjából 26 millió forintból. Ehhez egyedi kormányhatározattal 23 millió forintot nyertünk Nagy István közbenjárásával, aki elmondta, örömmel támogatta Jánossomorja átfogó útfelújítási koncepcióját, hiszen jól láthatóan épül-szépül Jánossomorja. Kiemelte, támogatást oda érdemes, akik akarnak, önmaguk erejéből is küzdenek, ilyen helyen a segítségül adott forrás megsokszorzódik. Jánossomorja fejlődése pedig jól látható, és a jövőnek is szól. Több segítséget is kaptunk már tőle, közbenjárt például a Klafszky-iskola megmentéséért és uszodánk felújításáért is.

Lőrincz György polgármester elmondta, 2016-ban három évre szóló útfelújítási programot alkotott az önkormányzat, és igyekezett nagyobb forrásokat szánni rá. Ennek eredményeként 2017 év végére eljutottunk a tervben a 2018 év közepi állapothoz, tíz utcát sikerült felújítanunk a tervezett hattal szemben.

Megújult a Jókai, Arany, József Attila, Ibolya, Kis, Felsőlókert, Tó és Hanság, illetve a hanságligeti Diófa és a HIPP üzem előtti kis utca. Ez a három évre szóló, tervszerű gondolkodással és a korábbi évekhez képest jóval nagyobb forrás ráfordításával sikerült. A költségvetési maradványból is szántak erre, de pályázaton is nyertünk, illetve állami támogatás is erősítette a munkát. Összesen 9200 négyzetméter újult meg, közel 90 millió forintból. A munka várhatóan hasonló lendülettel folytatódhat. A polgármester, kiemelte, 2019-ig még közel 10 ezer négyzetméter út felújítását tűzték ki célul. Az önkormányzat célja, hogy 2019-re a felmérésben szereplő összes rossz állapotú útszakaszát felújítsa.

Lőkös Zoltán a kivitelező Makadám Kft. vezetője, Dr. Nagy István államtitkár és Lőrincz György polgármester vágják át a nemzeti színű szalagot.

A biztos útalapok tovább erősödtek: Nemrég kiderült, Jánossomorja 15 millió forintot nyert a belügyminisztériumtól útjai, járdái felújítására, egy korábban sikertelen pályázatunkat támogatott most a tárca az év végi maradványból. Ez az összeg a város 2018-as felújítási keretét erősíti, amiről már most tárgyal a testület, és ami a remények szerint megközelítheti majd az idei rekord forrást.

A polgármester elmondta, már most látszik, a tavaly, már a korábbi éveknél jóval magasabb, közel 50 milliós keretet valószínűleg idén is biztosítani tudják az utakra, de pályázati forrásokat is remélnek, és bíznak abban is, hogy a tavalyi év maradványából ugyanúgy fordíthatnak majd az utakra, mint 2017-ben.

 

 

JTV – HT

 

-hirdetés- -hirdetés-