Elégedettek a város programjaival a lakók, de több olyan lehetőséget sem találnak meg helyben, amik érdekelnék őket. A meglévőknél pedig a minőség felé kell elmozdulni sokak szerint, ami persze nagyobb kultúrára szánt forrást is jelentene a városnak… Lezárult a város szabadidős tevékenységeiről októberben készült online kérdőíves közvélemény-kutatás, amit Kocsis Péter, a város ifjúsági referense hívott életre, és amelynek friss eredményeit nemrég mutatta be a szakember.

 

 

Kocsis Péter arra kereste a választ, mennyire találják meg a számításukat a városlakók, ha az itteni programokról van szó. Mennyire veszik igénybe azokat, kimozdulnak-e vagy otthon maradnak, mit hiányolnak, vagy miből van elegük. Szinte minden helyi korosztály hangot adott véleményének, de köztük nagyon sok a fiatal, akiket programok szervezésével is szeretne megtartani Jánossomorja. Sok ötlet is érkezett arról, mi mindennek volna keletje a városban a jövőben. A legérdekesebb témák között a zene, film és sport végzett, az ötletek között a magasabb színvonalat képviselő előadók meghívása is kiemelten szerepelt. Kocsis Péter a közeljövőben már a részletesebb eredményeket is a nyilvánosság elé tárja – de másért is érdemes felkeresni a főként helyi ifjúsági információs felületnek szánt Előkert közösségi oldalt. A felmérés a rendezvényeket szervezőknek is segítséget nyújt majd a munkához. A kérdőívet majdnem háromszázan töltötték ki, jórészt alkalmazottként helyben dolgozók, vagy helyi diákok. Bár online és papír alapú kitöltésre is volt lehetőség, utóbbival nem éltek a lakók. A beérkezett több mint 270 választ pedig nyilvánvalóan nem lehet teljes és reprezentatív merítésként kezelni, a válaszadók zömének korosztályai határozzák meg az eredményeket. Az azonban talán kijelenthető, hogy a helyi közéletben részt vevő, felelős, illetve az online felületeken aktív rétegek adtak válaszokat Jánossomorján. Talán érdemes lenne egy célzottabb felméréssel folytatni majd a kutatást, hogy azokat is elérjük, akiket így nem sikerült. Ugyanakkor a meglévő sem elhanyagolható létszám, tekintve, hogy az összlakosságból sokan dolgoznak Ausztriában, így részben szinte alvóváros vagyunk, sokan pedig a több műszakot fenntartó helyi nagyüzemek, gyárak alkalmazottjai, akik számára azért a szabadidő alapvetően más tagolódású.  -„Jánossomorján, ha 75-100 ember vesz részt egy rendezvényen az már sikeresnek mondható. Ebből a szempontból sok fogódzót jelent a válaszadók száma, illetve az eredmény, és lehet is rá támaszkodni a jövőben.” – mondta el Kocsis Péter.

 

Macskák krosszmotoron – Akár ez is lehetne az idei év slágerprogramja Jánossomorján, ha lazán vesszük a beérkezett javaslatokat. Sokan ugyanis a házi kedvencekkel kapcsolatos programokat hiányolják, de nagy a tábora a tuning-autó-krosszmotor halmazba tartozó programoknak is. A fiatal válaszadók miatt persze a fesztiválok is komoly startpozíciót értek el. Az azonban könyörtelen tény, hogy Jánossomorja nem versenyezhet egy nyári – egyre inkább egykaptafa – nagyfesztivállal. Bár volt egy nagyerdei ifjúsági találkozó, ami elég nagy port kavarna azért most is a tág környék fiataljai körében – főleg a színpad előtt. De az sem amolyan trendi nagyfesztivál volt.

Azonban, ha e felmérés mellékvizén gondolkodunk kicsit a helyi programok témájáról, sokkal lényegesebbnek látszik, hogy az eredmények megerősítik a városi programok szervezőit abban, hogy számos és sok igényt kielégítő rendezvény, lehetőség kap helyet a városban. De több olyan is hiányzik, amiért elmennek máshova a városlakók. Hogy ezek valóban megrendezhetők-e helyben, vagy túlnőnek a város lehetőségein, az további fejtegetés kérdése lehet.

 

Szófelhő a felmérés javaslataiban leginkább előforduló szavakból

 

„A fiatal, korombelieket (16-22 év) a zenei es filmes szórakozási lehetőséggel lehetne a legjobban itt tartani. De igény lenne Dr. Csernus Imre előadásokra, vagy híres magyar írók dedikálására.”
„Legnagyobb mértékben a 16-25 év közöttiek kikapcsolódását szolgáló lehetőségeket hiányolom.”
„Véleményem szerint a többi korosztálynak megfelelő programokat biztosít Jánossomorja.”

Ahogy például az is továbbgondolásra érdemes, hogy a mára a mindennapi életben, így a programlátogatásban is sokkal inkább mobilis társadalom igénye-e, hogy messzebbre (Győrbe, Mosonmagyaróvárra) utazzon egy-egy programért, vagy örülne neki, ha helyben is elérhető lenne. Az sem mellékes, hogy a gasztronómia mekkora súllyal esik latba az elutazásban, az e téren igencsak szűkös lehetőségekkel bíró Jánossomorján – erre is utaltak a hozzászólások.

 

 

 

Kiemelt helyet foglalt el a hozzászólásokban, hogy az igényesség, a minőség felé való elmozdulást sokan szeretnék, akár a fellépők, akár az étel-italkínálat terén. Az újdonság ereje is fontos lehet. Ez azonban mind-mind pénz – és elhatározás – kérdése a szervezés terén. Vagyis, ha a városvezetés és a helyi művelődésszervezés komolyan akarja venni a készült felmérést, akkor mindenképpen többet kellene fordítania a helyi rendezvényekre, programokra, rendezvényeket szervező civil csoportok támogatására a jövőben.

 

 

Az érdeklődésre számot tartó programok táblázatának felső és alsó része  

 

 

„A valódi kérdés, hogy tudunk-e erre anyagi forrást szerezni.”
„ha már mulatós zene kell városnapokra, rendben van, elfogadom, van rá igény. De! Ne égessük már magunkat holmi SzívTV-s kutyanevekkel megáldott egyénekkel, akik csak szagolják ezt a műfajt. Legyen minőségi. Van olyan is. Igen, többe kerül, ez világos.”
„Azt gondolom, nagyon fontos lenne eljuttatni a döntéshozókhoz azt is, hogy nemcsak az adott program fajtája lényeges. Lásd, a gyerekműsoroknál, koncerteknél, előadásoknál sem volt mindegy, hogy egy ismeretlen, szakmailag színvonaltalan előadót hívok meg; látatlanban olyat, amit egy szórólap vagy menedzser ajánl, ezzel kipipálom a programfajtát, vagy – persze drágábban – de egy nívós előadót kínálok a nagyérdeműnek.”
“Több körültekintést, rálátást javaslok abból, hogy miből lehetne válogatni! Nem csak egy alapvető igényt kell kiszolgálni, hanem a magasabb igényt kell megteremteni azzal, hogy nívós dolgokat hozok a városba!”

De nemcsak az alkalmi, hanem az igényelt állandó programok, lehetőségek tekintetében is jelentős lehet a felmérés. Betenném a gramofonba a régi lemezt: állandó sportlehetőségek, állandó szórakozási lehetőségek Jánossomorján… És érdekes az is, hogy a közel 6100 fős város az ide költözőkre is jobban kellene, hogy fókuszáljon.

„starnd” 
„ne zárjon be nyáron az uszoda”
“Jó lenne fellendíteni a fiatalok szórakozási lehetőségét…”
“Tini bulik. Könyvklub. Koncertek.”

„A Jánossomorjára “bevándorló” emberek igényit is fel kellene mérni, és foglalkozni velük. Talán egy részük szeretne beilleszkedni.”

 

 

 

A hasznosnak vélt programok táblázatának felső és alsó része  

 

Az is érdekes, hogy többen hiányolnak olyan rendezvényeket, amik valójában évek óta vannak a városban. Egyszerű ezt a reklámozásra és a tájékoztatásra fogni, vagyis, hogy nem tudtam róla, nem tudnak róla az emberek. Valóban, utcai hirdetőfelületből még az elmúlt évek változásai mellett is kevés található Jánossomorján. Ugyanakkor alapvetően érdeklődőnek kell lenni mind a programok, mind a város ügyes-bajos dolgai terén, hiszen ha nem figyelem, nem veszem észre. Viszont, aki érdeklődik, az megtalálja több fórumon, médiumban is a jánossomorjai híreket, programokat, nyomtatottan, televízióban és online, közösségi hálón is, egy ilyen kisváros mértékéhez képest egész jó arányban. Vagyis ott tartunk, hogy vajon miért nem érdeklődnek az emberek? Vagy ez az 50-200 ember, ami egy átlagos helyi – nem populáris fesztiválszintű – rendezvénnyel összehozható, elegendő? Talán még sok is? Volt soproni színházi szakember, aki egy jánossomorjai rendezvényen ámulva azt mondta, hogy elfogadná ezt a létszámot Sopronban. Szóval nézőpont kérdése. Talán az egy-egy réteget érintő programokat és a minél több jánossomorjait kicsábítani akaró rendezvényeket külön kellene kezelni és vizsgálni is. Mert mindkettő támogatandó és mindkettőre szükség van. Ez a kérdés is a további elemzés eredményei között lehet.

 

”Olyat kell letenni az asztalra, amiért tényleg kimennek az emberek, mert kiviszi őket a kíváncsiság.”  

 

 

De érdekes csavar, hogy nemcsak az szerepelt a felmérésben, hogy a válaszadót mi érdekli, hanem az is, hogy szerinte mire lenne szükség idehaza – tegyük hozzá csendben, még ha őt magát nem is érdekli. Itt lényeges, hogy a környezetvédelem, a képzések, a felelősségre nevelés nagyobb szerepet kapott. Ami jó. Igaz, azért nem mennénk el rá…. De jelenti azt is, hogy másokkal szemben azért kritikusabbak vagyunk, tudjuk, mi lenne jó, de nem teszünk annyit érte. A kis különbségekből kiviláglik az is, a régi szellemiséget tükröző „mire illik elmennem” hozzáállás már nem motiválja a lakosságot a programválasztásban. Mondjuk, érdekes lehet ez a nemzeti ünnepek közös megélése szempontjából, ami talán inkább egyéni és nemzeti érzés kérdése kell(ene), hogy legyen, nem pedig a fellépők minősége benne a legfontosabb. Az már a szervezőknek kell, hogy fontos legyen.

Érdekes zárójel, hogy a programok terén mindenhol a politika végzett az utolsó helyen, ami azért jellemző országos korrajz. 

Azt elmondhatjuk, Jánossomorja a lehetőségek terén erős, vagyis sok egyesület, csoport tudja a maga érdeklődése szerinti tevékenységet végezni és ilyen témájú programokat megrendezni, a dartstól az amatőr színházig. Ami fel is szívja a maga érdeklődési körét, megtalálja  a rajongókat. Ezt tudja is támogatni az önkormányzat – sok településen ez sokkal inkább saját forrásokra, pályázatokra, tagdíjakra, kultúrházakra van bízva. Azonban mindez magával hozza azt is, hogy igazán magas, profi szintre kevesen tudnak eljutni, profi rétegrendezvények, bár dicséretesen akadnak, mégis jórészt nagyvárosokba kell érte utazni. Ami nem biztos, hogy ördögtől való. Ha ezt tényként kezeljük, márpedig ez az, akkor a felmérésben egy-egy programot hiányolók közül sokan bátran nekiállhatnak saját érdeklődési körük szerinti programot szervezni, lehetne akár motoros cicakrossz is – persze állatvédelmi szakfelügyelővel. De nyilván ezektől nem várhatjuk el a profi szervezői munkát, mert nem tudnak csak ezzel foglalkozni a munka mellett. Erre anyagi forrás és szakmai segítség kell.

A városi vagy művelődési házas szervezésű rendezvényeknél kicsit más a helyzet, ott már elevenbe találhat a minőségibb szórakozást, színvonalasabb előadókat kérő szó a felmérésben. Erre egyébként vannak is törekvések, sikerek is, de azért mégis a pénz beszél, kutya ugat, főleg krosszmotoron. Egy sztárzenekar koncertje  – pláne több ilyen esemény – többmilliós nagyságrendű, és így nagy falat a városnak. Bár talán nem is lenne elérhetetlen, mondjuk inkább, az önkormányzat döntése értelmében évek óta ilyen arányban jut a kultúrára, szórakozásra egy évben Jánossomorján. Nyilván az utak, az uszoda, az oktatás-nevelés sokkal érzékenyebb és fontosabb téma. Mondhatjuk, az elvárások a kultúra és szórakozás terén túlnőnek egy kisváros lehetőségein, és mind anyagilag és mind szakemberileg sokszor ez igaz is. De nem dőlhetünk hátra, hiszen sok ellenpélda is akad: olyan helyi rendezvény, amire még távolról is idelátogatnak, vagy azokat hívják el vendégszerepelni.

Legyen bár így vagy úgy, egy érv mindenképpen idekívánkozik: ha hosszú távra tekintünk, talán mégsem annyira szorulhat háttérbe a kultúra és a szórakozás, hiszen azt akarjuk, hogy minél többen itt találják meg az otthonukat Jánossomorján. Ahhoz meg fontos, hogy otthon is érezzék magukat. 
Szóval, akkor mi van? Ott vagyunk, ahol a part szakad? Talán.
De ezzel a felméréssel legalább a saját partunkról többet tudtunk meg, ami fontos lépés.

 

 

Hauptmann Tamás – JTV
– a cikkben a felmérésre érkezett javaslatokból válogattunk –

-hirdetés- -hirdetés-