Könyvajánló – Hiánypótló történelmi kiadványként került az ünnepek előtt a boltokba Számvéber Norbert – Páncélosok a Dunántúlon – Az utolsó páncélosütközetek Magyarországon 1945 tavaszán című munkája, az Akadémia Kiadó Hadiakadémia sorozatában. Az alapos, átfogó könyv a Dunántúl hadmozdulataival foglalkozik, eddig fel nem tárt forrásokat, orosz levéltári anyagokat, német és magyar memoárokat is segítségül hívva. A kötet Jánossomorja számára is különleges, hiszen több pontban említ mosonszentjánosi és mosonszentpéteri vonatkozású részleteket, épp úgy, ahogy a környék több településére vonatkozó kutatási eredményeket is.

 

 

Számvéber Norbert leírja, a szovjet terv szerint a térségben gyülekező szovjet csapatoknak a Rábcán és a Hansági-főcsatornán két hidat elfoglalva kellett előretörnie Mosonszentpéter irányába. 1945. március 30-án, éjfélkor a szovjet 23. harckocsihadtest Bősárkány felől Mosonszentpéter felé indított támadást. Innen a németek 21 páncélos kilövését jelentették. A 23. harckocsihadtest 3. harckocsidandárja a 2. gárda-gépesítetthadtest 37. gárda-harckocsidandárjával együttműködve április elsején, vasárnap hajnali kettő órakor foglalta el Mosonszentjánost, majd reggel hat órakor Mosonszentpétert. A könyv egy térképet is közöl a városunk környéki átvonuló harcról. De beszámol többek között a Mosonszolnok felé Császárrét térségéből indult támadásról és a kialakult heves páncélos-összecsapásról is.

 

 

Térkép a kötet mellékletéből –  in: Számvéber Norbert: Páncélosok a Dunántúlon – Az utolsó páncélosütközetek Magyarországon 1945 tavaszán; Akadémia Kiadó, Hadiakadémia sorozat, 2017.

 

A könyv eredményei nagy haszonnal segíthetik, kiegészíthetik helytörténeti tudásunkat is – amely az elmúlt években sok ilyen vonatkozású eredménnyel gazdagodott, többek között a Jánossomorjai Füzetek és Veres Dávid kutatásai által.

JTV – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-