A legtöbb lakossági észrevétel a kábeltévé és az internetszolgáltatás kimaradásával kapcsolatban érkezett a viharkárok bejelentései között. Szerencsére. Ugyanis újra nagy erejű széllökésekkel csapott le az ítéletidő Jánossomorjára. A város nagy részén elment a közvilágítás, lakások maradtak áram nélkül, fák dőltek házakra, vezetékekre, villanyoszlopok roppantak meg és több tetőt is megbontott a szél, a pusztasomorjai templomét már másodszor idén ősszel. Szerencsére senki nem sérült meg és lakóház sem vált átmenetileg sem lakhatatlanná.

 

 

A helyi önkéntes tűzoltókat és az önkormányzat munkatársait hétfő este hat táján szólította először veszélyhelyzet. Ismét a pusztasomorjai templom tetőzetét bontotta meg a szél, ahogy erre már egy hónapja volt példa. Most a hátsó tetőgerinc kúpcserepeit lökte a főút felőli oldalon az útra és a járdára a vihar, illetve az utca szemközti oldalának épületsoránál több tetőről sodort le a járdára nagy mennyiségű cserepet a szél. Szerencse sem személyi sérülést, sem jelentősebb kárt nem okoztak a lehulló darabok az ott parkoló, arra haladó járművekben. A tűzoltók itt a vaksötétben, reflektorok segítségével, a szélben összeérve szikrázó kábelekre is ügyelve szedtél le a háztetőről a még veszélyes cserepeket. Az önkormányzat és a rendőrség lezárta a főút e szakaszát, elterelve a forgalmat a Kossuth utca felé. Éjszaka ezt biztonságos útjelző táblákkal a Magyar Közút is megerősítette.

 

 

A helyközi buszjáratok a lezárás alatt az Iskola utca elején álltak meg a Szent István utcai buszforduló helyett. Reggel, a szakértői vizsgálatok után a lehető leghamarabb megnyitotta a forgalmat a város, így 9 óra tájára már visszaállhatott a régi rend a közlekedésben. A templom és a környező házak tetőzetében többszázezer forintnyi kár keletkezett.

 

 

A hivatásos és önkéntes tűzoltókat kedd reggel egy Bercsényi utcai házhoz riasztották, ahol egy udvari fenyő dőlt ki, megakadva a villanyvezetékeken. Ide már csak az önkéntesek érkezhettek ki, ugyanis ezzel egy időben egy személyautó tüzéhez riasztották, a PEZ üzem parkolójába. Személyi sérülés itt sem történt. A szélvihar során a közeli Kossuth utcában is megroppant egy villanyoszlop.

 

 

Mindkét veszélyes helyzetnél a katasztrófavédelem és az önkormányzat nyomatékosan kérte a szolgáltató gyors beavatkozását. Hamarosan a szolgáltató szakértői és egy daruskocsi érkezett a helyszínre, áramtalanítás után pedig a tűzoltók vágták le a fenyőt. Lőrincz György polgármester elmondta, az elmúlt viharok tapasztalatai szerint az idősebb, magas fenyők dőlnek ki zömében a nagy szélviharokban, ezért az önkormányzat kéri a lakókat, hogy előzzék meg a bajt, és vágják ki szakemberek segítségével a túlméretes, veszélyes örökzöldeket! De pusztasomorján több ház is akadt, amelynek tetőjét javítani kellett, egy helyen az udvaron álló fa dőlt a tetőre. Szerencsére itt sem történt sérülés, nagyobb kár.

 

 

A megyei katasztrófavédelem szerint egyre jellemzőbb a szélsőséges időjárás, a heves szélvihar a térségre, a téli veszélyes időjárás előfordulására pedig még áprilisban is számítani kell, ezért erre jobban fel kell készülnie a lakosságnak és a mentősszervezeteknek, önkormányzatoknak, szolgáltatóknak egyaránt.

Jelenleg nem jelez nagyobb üzemzavart a jánossomorjai áramellátási rendszer, mondja az E.on. Az áramszolgáltató szerint a lakások ellátásánál a csoportos hibákat este hatra mindenhol kijavították Jánossomorján, egyedi hibák azonban még lehetnek, illetve olyanok is, amiket senki nem jelentett be – ez egyébként jellemző probléma. Reggel a Kossuth, Klafszky, Szent István, Petőfi, Ady, a hanságligeti Tulipán utcákban nem volt áram a lakásokban, de a jelzések szerint estére minden lakásban megindult a szolgáltatás. Az utcák közvilágítása is nagy gondot okozott, és okoz, kedd este még jórészt sötét a város. Az Újerdő, Bartók, Rákóczi, Legelő, Szabadság és Erdősor utcákból jeleztek csoportos hibákat kedden délelőtt.

 

 

JTV – Hauptmann Tamás

 

-hirdetés- -hirdetés-