Már félidőnél több mint ötven százalékban teljesültek a város gazdasági, fejlődési célkitűzései. Az önkormányzati öt év felénél a város gazdasági terveit értékelték az önkormányzati képviselők a múlt szerdai testületi ülésen.

Nagy örömmel zárult a város gazdasági programjának értékelése a szerdai képviselőtestületi ülésen. A törvény szerint minden önkormányzat gazdasági programot alkotott a 2015-2019-re terjedő időszakra, amit a ciklus felén, azaz épp most felül kellett vizsgálni. Lőrincz György polgármester elmondta, „a kitűzött célokat több mint felében, sőt megkockáztatom, hogy közel 70 százalékban elértük.” Kiemelte, jó és megvalósítható programot állítottak össze és zártak sikerrel, és jóleső érzéssel adhatnak számot a lakosság felé.

 

 

Településfejlesztési tervet dolgoztak ki, hosszú és rövid távra. Pályázati referenst alkalmaztak, aminek segítségével sok fontos célra közel 730 millió forintot nyert idén a város, amire még nem volt példa. Nagyobb hangsúlyt fektetnek a városmarketingre és a tájékoztatásra, élő testületi közvetítés, hírlevél és új városi honlap is indult. Munkába állt a városüzemeltető szervezet, személyi állományában, eszközeiben és feladataiban is modernizálódva. Az utak felújítására sokkal többet költhetett a város, és számos útszakasz megújult. Több fejlesztési koncepció indult: vízelvezetés, útépítés, járdaépítés, fásítás és virágosítás, parkosítás, játszótér-felújítás; ifjúsági koncepció kedvezményes telkekkel, ifjúsági referens alkalmazásával. Védjük a városarculatot, fejlesztettük az ivóvíz-biztonságot, a villamoshálózatot és a közvilágítást. Közterület felügyelővel, új szabályokkal védjük a város közterületeit. Emlékhelyet állítottunk a ki- és betelepítetteknek. Megmenekült a Klafszky-iskola, és Hanságliget sok felújítás részese lett.

 

 

Hiányzó vagy módosítandó célokat is górcső alá vettek, amire a jövőben jobban fel kell készülnie Jánossomorjának. Ilyen például a város lakosságának növekedése, a munkahelyek okozta belső migráció.  A lakosságszám 6084-ről 6124-re emelkedett az elmúlt három évben, a helyi vállalkozások száma 589-ről 612-re nőtt, a munkanélküliségi ráta pedig 1,43-ról 1,24-re csökkent. (A jelenlegi országos mutató 4,3)

De fontos az Uniós baráti együttműködések erősítése, főként a történelmileg hozzánk kötődő német és felvidéki magyar településekkel. Az ebben rejlő lehetőségeket a kitelepítési évfordulós ünnepségek sikere is megerősítette, több igény merült fel a baráti települések részéről a kapcsolatok szorosabbra fonására, jórészt a civilek kapcsolatával.

A város céljait a képviselőtestület állította össze két és fél éve, beépítve lakossági elképzeléseket, a képviselők egyes célkitűzéseit is. De a program tartalmazza a polgármester programjának összes elemét is, illetve a polgármestert és több külsős tagot támogató Fordulat csoport céljait is. E célok különösen jól teljesültek, mondja a polgármester.

 

 

Lőrincz György elmondta, saját polgármesteri célkitűzéseiből még a városi eredményeknél is többet sikerült megvalósítani. Ez az elmúlt években feszített, rengeteg munka árán sikerült, aminek kezdetén jórészt előkészítés, tervezés zajlott, amit főként a közvetlen munkatársak láthattak, de mára már a lakók számára is látványos szakaszhoz ért a város fejlődése. Vagyis egy jó és megvalósítható programot állított össze és zárt sikerrel a város. A ciklus felénél több mint a felét megvalósították a programnak. -“Így jóleső érzéssel adhat számot a lakosság felé a testület, amire esküt tettünk, azt meg tudtuk valósítani.” – hangsúlyozta Lőrincz György.

-hirdetés- -hirdetés-