Nemcsak a test, hanem a lélek egészsége is fontos, ezért is koronázta az idei Egészségvédelmi programot Pál Feri atya előadása a művelődési házban, Elégedettség és jóllét címmel.  A második évének végéhez ért komplex egészségügyi program sok akciót, előadást és szűrővizsgálatot foglal magába, és már eredményekkel is büszkélkedhet. A város egészségügyi mutatói bár rosszul indultak, most már több kellemes eredményről is be tudnak számolni a program szervezői.

 

 

 

100 emberből csupán 30 boldog, ha úgy mennek a dolgai, ahogy ő az szeretné. Ilyen, szinte sokkoló tényekkel kezdte előadását Pál Feri atya szombaton este a művelődési házban. A mentálhigiénés szakember rámutatott arra, hogy mikor vagyunk jól, mikor vagyunk boldog emberek. Elmondta, a boldogság nem egy cél, hanem egy jó irányban zajló folyamat. A jelen embere részletes boldogság tervekkel él, de minél részletesebb ez a terv, annál rosszabbul érezzük magunkat.

 

A város Egészségvédelmi Programja két éve indult. Ennek egyik ága a szűréseket, előadásokat magában foglaló Egészségnapok sorozat. De találunk itt születésnapi szűrőcsomagot, egészségügyi fejlesztéseket is. A már két éve zajló, évi közel félmillió forintos keretből működő programot az önkormányzat indította, főszervezője Dr. Mihályi Zsuzsanna háziorvos, aki elmondta most számos terve van a jövő évi folytatásra. A záró rendezvényen például egy vastagbélrák-szűréshez szükséges eszközre gyűjtöttek.

 



A két év alatt a helyiek rengeteg szűrővizsgálaton vehettek részt, nőgyógyászati és urológiai rákszűrés kétszer is volt városunkban, de rengetegen vettek részt a csontritkulás szűrésen is. A program, bár nehezen indult, de a végére sok helyihez elért. A doktornő elmondta, hogy a szűréseken részt vettek eredményeit tekintve Jánossomorja a prevenciós programokra ellátogató lakossága az átlagosnál egészségesebb, a vizsgálatok nagy része negatív eredményt hozott. A jövőre vonatkozóan is sok terve van még a háziorvosnak a várossal együtt, jövőre vastagbélrák szűrés és érszűkület vizsgálat is várja a helyieket, de a szenvedélybetegségekkel is szeretne foglalkozni. A programot azért hívta életre az önkormányzat, mert kiderült: a város lakossága az országos átlagnál jobban érintett több halálos betegségben. Ennek javítását pedig prevencióval lehet legjobban segíteni.

-hirdetés- -hirdetés-