Az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésére és az áldozatokra emlékezett több szervezet is Jánossomorján. Múlt hétfőn este a jánossomorjai JOBBIK vezetése invitálta az érdeklődőket a művelődési házba, ahol a mosonmagyaróvári Jávor Miklós történész, a párt országgyűlési képviselőjelöltje tartott előadást.

 

 

A szakember az ’56-os események bemutatása mellett a több történelmi korban fellobbanó magyar szabadságeszméről is beszélt, kiemelve a Rákóczi – szabadságharc, a ’48-’49-es és az ’56-os eseményekben közös szellemi egységet.

 

 

A Társaskör Egyesület november 4-én, a nemzeti gyásznapon várta az emlékezőket a szentjánosi és a pusztasomorjai temetőkbe. Itt az ’56-os hősök sírjainál gyújtottak gyertyát, helyeztek el koszorút. Lőrincz György polgármester, az egyesület tagja beszélt a helyi mártírokról, áldozatokról. Sokakra emlékezhet ugyanis a megtorlás vagy a harcok áldozataként Jánossomorja, kettejük sírja a városban található. Kelemen Rezső 16 éves pusztasomorjai ipari tanuló az október 26-i mosonmagyaróvári sortűznél veszítette életét. A mosonszentjánosi Iró László sorkatonát a budapesti harcok során érte sorozatlövés. Sokakért égtek a gyertyák még: a szentpéteri Szalai Imre budapesti egyetemi hallgató november 4-én halt meg egy szovjet belövés során, Éliás Rezső egykori pusztasomorjai, akkor már budapesti tűzoltót is a harcokban lőtték le. De később, a megtorlás áldozatai is sokan voltak városunkban, akikre terror, verések, börtön vagy épp sorozatos megfigyelés várt.

 

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-