Meglepetés: felújíthatjuk a Tó és a Hanság utcákat. Erre most állami forrás nyújt keretet. Jánossomorja évek óta sikertelenül pályázik állami útfelújítási forrásra, ám most, egyedi kormánydöntés segítségével sikerült támogatást nyernünk a két régen felújítandó utcára, Dr. Nagy István országgyűlési képviselőnk közbenjárásával – mondta el Lőrincz György polgármester. Az átcsoportosítás segítségével 23 millió forinthoz jutunk a Tó utca és a Hanság utca felújítására, ami majdnem a teljes összeg, két millió forint önkormányzati önrészt kell csak hozzárendelnie a városnak. A felújítás a remények szerint még idén befejeződhet.

 

 

A Tó és a Hanság utcák a város leginkább elhasználódott útszakaszai között kiemelt helyen szerepelnek. Az önkormányzat a városüzemeltető szervezet segítségével még 2016-ban felmérte útjainak állapotát. Az elhasználtságot illetve az adott szakasz fontosságát is tekintve határozta meg hároméves útfelújítási koncepcióját.

 

Példátlan mérték – 85 millió

 

Idén nyolc utca felújítását tervezték, közel 7000 négyzetméternyi szakaszon. Ez most 10 utcára és közel 9200 négyzetméterre növekedett. Összesen pedig több mint 85 millió forintot sikerül így csak az aszfaltos és felületi zárásos utak felújításra fordítania Jánossomorjának. Ez az önkormányzat történetében példátlan mértékű forrás – emelte ki Lőrincz György polgármester.

A két utca találkozása a csapadékvíz-elvezetés szempontjából is a város egyik kritikus területe, nem véletlen a Tó utca elnevezés sem, hiszen az 1900-as évek vízelvezetése miatt a jelentősebb esők nyomán itt mindig nagyobb vízfelületek alakultak ki. A város tavaly a meglévő csatornák mellé egy szikkasztógödröt is készített ide. A mostani útfelújítás során a burkolatokat úgy készítik el, hogy még inkább segítse azt, hogy a nagy mennyiségű víz a szikkasztóba jusson.

 

 

 

A napokban fejezték be a Felsőlókert, a sportpálya melletti Ibolya és a Kiss utca burkolat-felújítását. Ennek lakossági átadóját október végére tervezi a város. De már dolgoznak a hanságligeti Diófa utca és a Hipp cég előtti kis útszakasz burkolat-felújításán is. Fontos, hogy mindegyik új szakasz szegélykövezéssel készül el, ami nagyban meghosszabbítja az út élettartamát. Azonban, mivel útfelújításról van szó, a meglévő útszélesség nem szélesíthető. Az ugyanis már útépítésnek minősülne, ami egészen más szabályozással, terveztetéssel, lassabbodással és jelentős pluszmunkával, illetve drágulással járna.

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-