Több önkormányzati beruházás is elkezdődött az utóbbi hetekben, ami jelentős nyomot hagy a város arculatán. Régi fő utcai házak homlokzata újul meg, parkosítás indult és több utca burkolat-felújítása is zajlik.

Városképi védelem

Jánossomorján felújítják a Magyar Dolgozók Pártja Helyi Szervezete székhelyének épületét – szerencsére az ’50-es éveket idéző mondat csak részben igaz. Az önkormányzati ingatlanok nemrég elkezdett felújítása során bukkantak az átkost idéző épület-feliratra a mesterek. Több heidebauer stílusú, önkormányzati ingatlant is felújít a város, figyelve arra, hogy az eredeti küllemet megőrizze, ablaktól kapukig, homlokzatdíszekig, természetesen hozzáértő mestereket alkalmazva.

 

 

A Szabadság utca 50-es számú ház mellett a Rákóczi utca 61-nek is hasonlóan adják vissza régi pompáját, színezésében, ablakaiban és kapuiban is figyelve az eredeti állapotra. Mindezt idén összesen közel 20 millió forintból. A városüzemeltető által koordinált programban jövőre ismét két hediebauer ház következik. Az önkormányzati ingatlanokat kezelő program tavaly indult, ennek egyik ága a felújítás és karbantartás, a régi utcakép megőrzésével. Jövőre pedig már egy most készülő arculati kézikönyvvel, határozott arculati szabályokkal is védi a város többek között a régi heidebauer házsorokat, de meghatározva azt is, milyen házak építhetők ilyen környezetbe. Ezt Dimény Gábor főépítész és ifjabb Bella Sándor VÜMESZ vezető koordinálja, meghatározva például Jánossomorja városképi sarokpontjait, arculati sajátosságait és védendő középületeit, épített értékeit.

 

 

 

Parkosítás

 

A városközpont másként is szépül. A tavaly indult parkosítási program is folytatódott ősszel. Pár tujától búcsúzni kényszerültünk, de közel 7 millió forintól szépül városi rangúvá, és évszaktól függetlenül díszessé több főút melletti terület. Így a Reál vagy a volt Iparcikk Áruház illetve a művelődési ház előtti zöld részek. Az egységes utcakép kialakítását szolgáló parkosítás jövőre is folytatódni fog, de már a most zajló munkáknál is figyelembe veszik a jövőre megépülő belterületi kerékpárút nyomvonalát. A parkosításnál szempont volt ugyanis, hogy állandóan mutatós, kevés ráfordítást igénylő parkok keletkezzenek, és elejét vegyék a sűrű tuják körül sokszor tapasztalt gyarló emberi viselkedés nyomainak.

Fásítás

 

A fásítási program idei szakasza is megkezdődött októberben. Idén a tavalyinál nagyobb keretből, közel 4 millió forintból 160 fát ültettet a városüzemeltető. A szentjánosi temetőben új fasorok köszöntik a látogatókat, itt sok korhadt, beteg fát kellett gyorsan kivágni és pótolni. Ezzel együtt a parkolót is megerősítik kavicsozással.

 

 

 

Fákat ültetnek a somorjai óvoda elé is, hogy árnyékot adjanak a kicsiknek a termekben, de itt is kavicsozott parkolóval segítették az ovi és a Sós Antal Közösségi Ház szűkös megállási lehetőségeit az Iskola utca elején. A Szent Vendel kápolna előtt is pótolják a felújítás miatt kivágott öreg hársakat.

 

 

Fasorokat kap többek között az Ady Endre, a Petőfi, a Vásártér, illetve a Felsőlókert és a Dicsőfi utca is, de több más utcában is találkozhatunk faültetéssel. Ezek mindegyike nagyobb, már mutatósabb, faiskolás növény lesz. De a szentpéteri Temető utcában is garanciálisan pótolja a kivitelező a tavaly telepített fasor meg nem éledt növényeit.

Folytatódott az útfelújítási program is, a Felsőlókert, az Ibolya és a Kiss utca felújítását is ezekben a napokban végezték el a kivitelező szakemberei Jánossomorján.

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-