12 éve ünnepelhetjük hazánkban a Magyar Népmese Napját, Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án. Jánossomorján az Örökség Kulturális Egyesület invitált idén is minden meseszeretőt a Sós Antal Közösségi Házba.

Lehet ördög, szellem vagy éppen gonosz török az ellenfél, Vitéz László generációk óta nevetteti meg a gyerekeket és felnőtteket. A Magyar Népmese Napján a Sós Antal Közösségi Házban ez a bábelőadás koronázta meg a napot.

Vitéz László a törököket győzte le Fekete Dávid bábművész előadásban. Persze akadt segítsége rendesen, sok gyerek kiabálta és nevette végig az előadást. Vitéz László kultikus figurája népmesei elemekből táplálkozik, és már-már népmesei magasságokba került az évtizedek során. Ezzel a hat éve elhunyt alkotóra, a Kossuth-díjas bábművészre, Kemény Henrikre is emlékezett a báb, a közönség és az előadó is.

 

Fotógaléria a képre kattintva!

 

A programok között azonban számos más, népi, népmesés játék várta a gyerekeket szombaton délután. Varázslatos pörgettyűket készíthettek, amikre a magyar népmesék egy-egy mondatát is felírhatták. Az udvaron pedig táncház mozgatott meg kis és nagy gyereket. A Kislaptáros Népzenekar környékbeli táncokat, játékokat hozott el. De a gyerekek más módon is visszatekerhették az idő kerekét. A kukoricajátszóval a kukorica útját követhették végig a morzsolástól, darálástól egészen a kukoricakása megkóstolásáig.

 

 

A Magyar Népmese Napját 2005 óta ünnepeli az ország. A jánossomorjai Örökség Kulturális Egyesület sem először ünnepel, és próbálja ráirányítani a figyelmet e magyar mesekincsre. Ám idén először a jánossomorjai tanodásokkal közösen ünnepeltek a néptáncosok. A tanoda számára is fontosak az itt képviselt értékek, ezért is örülnek a közös programnak. A tanoda most 35 diákkal működik, akik minden tanítás után együtt készülnek a sulira, de sok más közös programot is szerveznek nekik tanáraik.

A Népmese Napját a tanodát is támogató Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület finanszírozta. Az egyesület tiszteletére az Aranykapu óvoda színjátszó köre a három sejp lány vicces történetét adta elő roma közegbe helyezve. De az Örökség Kulturális Egyesülettől sem áll távol a roma értékek védelme, megbecsülése: A nyári Pusztasomorjai Vigasságokon cigány meséket vetítettek az esti „szabadtéri moziban”, és többször álltak már színpadra a néptáncosok az őrkői, de helyben dolgozó cigány táncosokkal is.

A hazánkban 12 éve megtartott Magyar Népmese Napját legnagyobb mesegyűjtőnk, Benedek Elek születésnapján, szeptember 30-án ünnepli az ország és Jánossomorja is.

-hirdetés- -hirdetés-