Városnapok – Torokszorító történeteket olvashatunk a Jánossomorjai Füzetek legújabb számában. Az egykori német kitelepítettekkel készített beszélgetések a sorstragédia emberi oldalát fedik fel, úgy ahogy még sohasem olvashattuk. A más érdekes írásokat is tartalmazó helytörténeti füzetek legújabb számát két hete csütörtökön, a városnapi fesztivál első momentumaként mutatták be szerkesztők, szerzők a könyvtárban.

Zsúfolásig megtelt a könyvtár csütörtök este, a Jánossomorjai Füzetek legújabb számának bemutatóján. A helytörténeti periodika már 11 évfolyamának számát az egykori szerző-szerkesztő, Lőrincz György polgármester mutatta be. A helytörténeti kiadvány elindítása 11 éve a helytörténeti kismonográfia elkészülte után vált szükségessé.

 

 

Ezért indult útjára a lapsorozat, az önkormányzat és a Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány ernyője alatt. Az idei számban öt szerző munkáját olvashatjuk. Az egykor a mosonszentjánosi templommal szemben álló patika és működtetői történetéről olvashatunk az egykori működtető Győrffy-család segítségével. Wennesz Károly a mosonszentpéteri németség 1946 előtt szokásait gyűjtötte össze értékes cikkében. Beregszászi Balázs a mosonmagyaróvári levéltár vezetője az építészetileg is figyelmet érdemlő szentjánosi kisdedóvó alapításának történetét dolgozta fel. Bella Sándor helytörténet kutató a pusztasomorjai iskola történetét kutatta fel, sok-sok levéltározással.

A sorozat szerkesztője, Veres Dávid most a hansági tőzegtüzek történetébe mélyedt bele. A hosszú ideig izzó tőzeg meggyulladását többek között a tájat nem ismerő szovjet katonák felelőtlensége is okozhatta.

 

 

Iván Varga Veronika közel egy évtizede készített interjúkat a Németországban élő egykori kitelepítettekkel. Ebből jelent meg most egy megrázó erejű válogatás. A munkának folytatása is lehet.

A Füzetek szerkesztőgárdája azonban nem pihenhet, rengeteg téma várja még a feldolgozást. Ehhez azonban szerzőket is keres a szerkesztő. A Füzetek legújabb számát a művelődési házban, a könyvtárban és több helyi üzletben, intézményben, illetve rendezvényen is olvashatjuk, megvásárolhatjuk.

-hirdetés- -hirdetés-