Formabontó, de mégis hagyományőrző kulturális fesztiválnak adott otthont a Sós Antal Közösségi Ház a hétvégén. A Pusztasomorjai Vigasságok programjai között az igényes mulatós zenén át az alternatív rockig sok mindent megtalált az érdeklődő művészet- és zenekedvelő közönség.

Vidám slágerek fúvós hangszerekre – Önálló udvari koncerttel nyitotta meg a pusztasomorjai vigasságokat a zeneiskola kamaraegyüttese péntek kora este. A jelenlegi és korábbi diákokból, tanárokból álló, nagy fejlődést maguk mögött tudó együttes színvonalas élményt nyújtott, élvezetes órát okozva a közönségnek.

 

 

Különleges személyiség, különleges alkotásokkal, különleges hangulatban. Búzás Tünde brennbergbányai festő tárlatát szokatlan módon mutatták be: Felvillantak az alkotások a félhomályban, bárzongora dallamaira, baráti beszélgetés közben ismerhettük meg az alkotót.
A gyógypedagógus festő képei versek sorait, vagy egy-egy feloldó, tanulságos, személyes történetet hordoznak, amikről az alkotó mesélt is – kiváló humorral, közvetlenül. A festményeken a meseirodalom szimbólumai is megjelennek. A képeket a következő napokban még megtekinthetjük a közösségi házban.

 

 

 

Másnap délután a cigányzene foglalta el a színpadot. A szanyi Greznár-zenekarral nemcsak a kedves nótákat énekelhette el a közönség: Felidézve az egykori szili és szanyi zenei- és tánchagyományokat, a táncosok a rábaközi magyar táncokból és cigánytáncokból is ízelítőt adtak a közönségnek.

A szervező Örökség Kulturális Egyesület vidám vásári komédiával is készült a közönségnek Bóka Gábor előadó vezényletével. Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című vígeposzát dolgozták fel. A Lágyszívű kántor és Szemérmetes Erzsók között bimbózó szerelemnek, a templomba bezárt kovács kiszabadulása vet véget, egy kocsmai verekedés formájában. A felek között a bíró tesz igazságot, kinek-kinek érdeme szerint. A törvény erejét pedig a kántor felesége volt hivatott megtestesíteni. A közönség tetszését elnyerte a kiválóan eljátszott darab, a remekmű feldolgozásán nagyok és kicsik is jókat mosolyoghattak.

 

 

 

Az udvaron vidám társaságok alakultak, hűs italok védtek a meleg ellen és kenyérlángosok is sültek. A gyerekek a fazekasság rejtelmeibe nyertek bepillantást, segédkezhettek egy-egy apró tárgy elkészítésében a helyi mester mellett. Kézműves munkákat nézegethettek és kóstolhattak. De a diótörés extrákkal nehezített házimunkája is várt rájuk.

Az udvaron a Sárarany zenekar muzsikált, amire táncra perdültek a legkisebbek és a nagyobbacskák is megmutatták a mezőség táncait. A tánc máshol is folytatódott, igaz, kissé más stílusban. A fesztiválon a modern, amatőr rockzene is helyet kap minden évben. Tapsolhattunk az Iron Cats rockabilly triónak és a jánossomorjai Millió Rózsaszálnak is, akik szórakozni vágyó fiataloknak és a helyi zenekaroknak is tudják ajánlani a közösségi ház pincéjét. De odafent sem maradtunk muzsika nélkül, a szintén helyi Human Hackers zenekar feldolgozásai tették hangulatossá a forró nyári estét a közönségnek a teremben és az udvaron egyaránt.

 

 

A rendező Örökség Kulturális Egyesület harmadik éve tartja a vigasságokat a közösségi házban. Molnár Tamás az egyesület elnöke elmondta, elsődleges céljuk a pusztasomorjai közösségi élet fellendítése, de a maguk ereje szerint a város sokarcú kulturális palettáját is igyekeznek bővíteni.

 

-hirdetés- -hirdetés-