Pókember és Superman a könyvtárban? A vaskos könyvekhez szokottaknak talán furcsa, ám mégis sokan ismerkedtek meg a művészi szintű képregények műfajával a városi könyvtárban a nyáron. A képregény műfajának felnőtt és gyermek rajongói gyűlnek össze rendszeresen a Képregény Küldetés rendezvénysorozaton a könyvtárban.

 

 

A sorozatot Köböl György helyi képregény gyűjtő kezdeményezte, aki gyerekkora óta szereti és hét éve gyűjti a képregényeket. Mint mondta, a képregény műfajának megismertetése, és az olvasás, rajzolás szeretetének erősítése volt a célja a sorozat elindításával. Hozzá csatlakozott a bősárkányi Rózsa Richárd, aki a műfaj képzőművészeti hátterébe is bepillantást engedett az első előadáson. Megismerhettük a rajzolás és színezés technikáit is, sőt, eredeti, dedikált skicceket is láthattunk. Felidéztük a műfaj történelmét is, de az Egyesült Államok és Nyugat-Európa legendás képregényei is felvonultak. Sok elrejtett képi, művészi utalást is találtunk, például a legnépszerűbb Asterix képsorozatokban, megismerhettük magyar párját, Botondot, de a magyar múltról és jelenről is hallhattunk. Láthattuk a legelső magyar Pókember számot 1989-ből, ami a hazai képregény-gyűjtemények egyik legféltettebb kincse. De belenézhettünk például a Winettou képregénybe Zórád Ernőtől, alkotásokba Korcsmáros Páltól, akit a Fülesben megjelent Rejtő-képregényekből is ismerhetünk. Láthattuk pár alkotó eredeti képkockáit, dedikált lapszámait, de a színezés modern módszereit is megfigyelhettük.

 

 

Az érdeklődők belelapozhattak a sokszor magas művészi szinten megrajzolt képregényekbe, beszélgethettek róluk, de rajzolhattak is, sőt, képregény-alkotó vendégeket is vár a rendezvénysorozat A Képregény Küldetés több alkalommal várja az érdeklődőket a nyáron át a városi könyvtárban.

 

 

De a könyvespolcok más programoknak is otthont adnak a nyári szünetben. Az ovisok a növényekkel ismerkednek a könyvtárban egész nyáron, a magocskáktól a virágokig. A nyár elején apró sziklakerteket készítettek az óvónők és az ovisok a könyvtár udvarán. A földekbe maguk választhatták ki a kis növényeket, ültethették el őket, sőt, végül festett kövekkel is díszíthették. Szeptemberig még több hasonló foglalkozás vár rájuk a városi könyvtárban.

A könyvtár vezetője, Kocsis-Szombathelyi Adrienn a nyári programok sorával alkotó és találkozóhelyé szeretné tenni a városi könyvtárat az iskolai szünetben is.

-hirdetés- -hirdetés-