A helyi németség egyik legfontosabb eseménye idén sok különlegességgel várta a közönséget a szentpéteri templomtérre. Számos német eredetű étel készült, több jánossomorjai de számos vendég csapat is fakanalat ragadott. A fesztiválon igyekeztek régi sváb ételeket elkészíteni, mit például a sváb galuska, vagy a sváb böllérmáj. Az eredményekre pedig nemcsak a kóstolgatók, de a szakértő zsűri is nagyon nagy várakozással tekintett. A Szabadtűzi Lovagrend elsősorban sváb ízeket várt, kevéssé paprikás, kissé savanykás hatásokat, a tradíciók tiszteletét, és elismeréssel szóltak az elkészült főételekről, levesekről és édességekről.

A programok sora is marasztalta a kóstolgatókat. Szórakoztató, vidám német dallamokat muzsikált a jánossomorjai fúvószenekar. Felléptek kórusok, daloskörök is, osztrák és szlovákiai német együtteseknek tapsolhatott a helyi közönség, de mosonmagyaróvári énekesek is a színpadra álltak. Hallhattunk színvonalas harmonikajátékot is. Az estet a Kossuth-díjas, világhírű Hot Jazz Band fellépése koronázta meg, akik nagy kedvvel és a közönség iránti példa értékű tisztelettel mutatták be a hazai és külföldi kultikus jazz és dixiland slágereket. Majd pedig a Continental zenekar gondoskodott az utcabálról.

 


Fotógaléria a képre kattintva!

A zene mellett a tánc is helyet kapott a színpadon. A Tititá Néptánccsoport környékbeli, egykori sváb táncokat és rábaközi koreográfiákat mutatott meg a közönségnek. Hozzájuk csatlakozva a helyben élő, de az erdélyi Őrkőről érkezett romák autentikus táncaikat mutatták meg, tehetséges ovis és iskolás fiataljaik szólóival.

A gyerekek is kiugrálhatták magukat, de az ugrálóvár mellett tűzoltó egyesület évszázados szekerei is kiváló játszótérnek bizonyultak. A fesztivál rajpályázatának kiváló darabjait is megnézhettük a szertárban.

A Jánossomorjai Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál a korábbi helyi német nemzetiségi napokból vált kulturális rendezvénnyel. A szervezők szeretnék megszólítani a város teljes közönségét, főként a német származásúakat, esetleg erősebb kötődést kialakítani az elfeledett sváb gyökereik iránt, mondta el Wally János, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

 

 

-hirdetés- -hirdetés-