Közel 566 millió forintot nyert Jánossomorja a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program most napvilágra került pályázataiból. Ebből megépülhet a belterületi kerékpárút, korszerűsödik az iskola és a bölcsőde is. Az önkormányzat soha nem nyert még ennyi pályázati támogatást.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program uniós és állami közös pályázati forrás, amire évek óta készült a város. Most nyilvánosságra került, hogy a beadott hatból három pályázatunkat is támogatták, összesen közel 566 millió forint értékben – ez egyébként a hat benyújtott pályázatunk teljes összegének közel 80 százaléka, vagyis az összes nagyobb projektben sikert arattunk.

 

–„Az önkormányzat története során soha nem nyert még ekkora összegű pályázati támogatást Jánossomorja, mint most – mondta el Lőrincz György polgármester. – Évek óta dolgoztunk ezért a sikerért, jövőképet alkottunk, koncepciókban határoztuk meg a fontos feladatokat, pályázati szakembert alkalmazunk… Vagyis tettünk érte és hittünk benne, és most bizalmat és támogatást kaptunk. Ez azt is jelenti, hogy sikerült a döntéshozók figyelmét ráirányítani Jánossomorjára, gondjainkra és lehetőségeinkre, és jelenti azt is, hogy a döntéshozók is fejlődőképes, sikeres kisvárosként tekintenek ránk.”

 

Kerékpárút

 

A legfontosabb, hogy 348 millió forintból épülhet meg belterületi kerékpárutunk, mint megyei, „fenntartható települési közlekedésfejlesztési beruházás”. A támogatás értelmében ezzel Jánossomorja város területén a Bajcsy-Zsilinszky utcától egészen a Tarcsai utca végéig épülhet kerékpárút, a tervek szerint a belterületi főúttal közel párhuzamosan. Lőrincz György elmondta: -„Óriási siker ez, hiszen több évtizedes vágya a településnek a kerékpárút, ami később bővíthető Andau és Mosonmagyaróvár irányába is. Ennek első harmada hamarosan megépül, de természetesen tovább dolgozunk azért, hogy az országhatárig és Mosonmagyaróvárig is elérjen a kerékpáros úthálózat, fellendüljön a kiránduló-turizmus és növekedjen az itt lakók, közlekedők biztonsága. Ennek érdekében már több minisztériumnál „házaltunk”, bízunk ott is a sikerben, és reméljük, ez a mostani győzelem is azt mutatja, sikerült a döntéshozók figyelmét felhívni a kerékpárút fontosságára!”

 

 

 

Iskolai energetikai korszerűsítés

 

Az „önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése kiíráson” a Jánossomorjai Körzeti Általános Iskola központi épületeinek energetikai korszerűsítése nyert 205 millió forintot. A központi alsóban az épület teljes, napkollektorokkal kiegészített fűtéskorszerűsítése, épület-szigetelése és fűtőtest-cseréje, míg a központi felsőben fűtéskorszerűsítés valósul meg.

Bár mi pályáztunk erre a lehetőségre, a megtakarítás a januártól állami működtetésbe került intézmények miatt majd a tankerületnél jelentkezik. Lőrincz György hozzátette: – “Nagyon örülünk az energetikai korszerűsítésnek, de reméljük, hamarosan olyan pályázat, vagy támogatási lehetőség is megnyílik, amire már a Klafszky-iskola felújítására is nyerhetünk forrást – ez a mostani ugyanis sajnos nem kínált erre lehetőséget. Ez utóbbit azonban már a tankerülettel közösen kell elérnünk, hiszen mindannyian tudjuk, a megye leginkább felújításra szoruló iskolájáról van szó. A mostani felújításnak azonban mindenképpen örülünk, hiszen nemcsak takarékosabb, de komfortosabb lesz a gyerekek számára az épület és környezettudatosabb lesz általa az iskola és a város is.”

 

Megújuló bölcsőde

 

A harmadik siker a „foglalkoztatás és az életminőség javítása családbarát, munkába állást segítő intézmények, közszolgáltatások fejlesztésével” kategóriában a jánossomorjai Kék Bagoly Bölcsőde számára juttat 12.6 millió forintos forrást, ebből nemcsak az épület, de az udvar is megújulhat, játékokkal egészülhet ki.

 

A beruházások részletes tartalmáról, a kivitelezések dátumairól a most induló egyeztetések után döntenek az érintettek.

 

-hirdetés- -hirdetés-