Magasabb adóbevétel, több megtakarítás – ezek a legfőbb megállapítások a város tavalyi gazdálkodásáról. A 2016-os év költségvetésének végrehajtása került az önkormányzat elé múlt szerdán, amikor a pénzügyi zárást fogadhatta el a képviselő-testület. “Az utóbbi évek legjobb költségvetése” – így összegezte Luka János a Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság elnöke a 2016-os év teljesüléseit.

 

 

Igaz, közel 30 millióval kevesebb működési támogatást kaptunk, de a megtakarításaink is nőttek tavaly. Ez köszönhető többek között a megújuló energiák használatának, hiszen a napelemek, a geotermikus fűtés már több intézményben érezteti hatását. De a városüzemeltető és az önkormányzati intézmények vezetői gondosabb gazdálkodásának is forintosítható már az eredménye. Az adóbevételünk a tervezettet több mint száz millióval meghaladta – bár a cégek előzetes adófizetési-kötelezettségük után, ha a vártnál rosszabb évet zártak, még visszaigényelhetik többletbefizetéseiket, azonban ezek nem lesznek jelentősek. A költségvetési főösszeg közel 1 milliárd 540 millión zárt.

 

 

Luka János elmondta: Nemcsak a bevételek teljesültek jobban, hanem a megtakarításaink is növekedtek a tervekhez képest. A különböző adókból, vagyis a közhatalmi bevételekből a tervezett 645 millió helyett 786 millió forint folyt be. A költségvetési bevételek 974 millió helyett 1.131 millión állapodtak meg.

A finanszírozási bevételek 294 millió helyett 352 millión zártak. Együttesen a költségvetési és finanszírozási bevételek így 1.286 millióról 1.484 millióra növekedtek. Vagyis 220 millió forinttal emelkedtek a bevételeink az előzetesen tervezetthez képest

A működési kiadások 926 millió helyett 850 milliót értek el, ami 8 százalékkal kevesebb, mint az eredeti cél. Nemcsak a személyi juttatások és dologi kiadások csökkentek jelentősen, de a felhalmozási kiadások is kedvezőbben alakultak, 112 millió helyett 92 milliót tesznek ki.

A költségvetési kiadások 1 milliárd 268 millió helyett 955 millión zártak. A záró pénzkészlet meghaladta az 500 milliót. Az elnök kiemelte, tettük mindezt úgy, hogy nem szüntettünk meg szolgáltatást, nem mondtunk le bármilyen tervünkről, sőt, nagyon sok célt megvalósítottunk. Vagyis az év rendkívül eredményesen zárult, az önkormányzat gazdálkodása pénzügyileg kiegyensúlyozott, a pénzügyi pozíciója javult. Ez az utóbbi évek legjobb költségvetése, fogalmazott a bizottság elnöke.

 

 

Lőrincz György polgármester köszönetet mondott a bizottságoknak, az eredmények elérésében közreműködőknek, és a pénzügyi kimutatások elkészítőinek is. Elmondta, valóban takarékosan gazdálkodott az önkormányzat, de minden intézményt dicséret illet, hiszen a megtakarításokban egyaránt részük volt. Végül az elmúlt évek képviselő-testületi ülésein sokszor hallott mondatot ismételhette meg: „Soha rosszabb pénzügyi évet nem kívánok!”

-hirdetés- -hirdetés-