A Föld Napja alkalmából tisztították meg a város utcáit a jánossomorjaiak. A három éve indult akcióban a belterületi utcákat járják végig az önkéntesek, több konténernyi szemetet szedve. Idén csak a név változott, a lelkesedés töretlen volt. Az eddigi Teszedd! akció után idén a Föld Napjához csatlakozva rendezett szemétszedési akciót az önkormányzat szombaton délelőtt. A reggeli gyülekezőnél a szervezők nejlonzsákokkal, gumikesztyűkkel és térképekkel segítették a kisebb-nagyobb létszámú csapatokat, akik Lőrincz György polgármester biztató szavai után indultak útnak. A népes társaság civil szervezetek, iskolai csoportok tagjaiból állt, de megjelentek családok is. A Binder cég idén is szívügyének tekintette a rendezvényt, nagy számban érkeztek dolgozók, vezetők. Csatlakoztak a Föld Napjához itt vendégmunkásként dolgozó erdélyiek is, jelezve, hogy ők is tesznek a környezetükért. A gyerekeknél a közösségi munka mellett a szemléletformálás is fontos. Nagy létszámban képviseltette magát a jánossomorjai Tanoda, ahol a környezetvédelem mellett igyekeznek megismertetni a gyerekekkel a különböző városi programokat.

 

 

Sokan fogalmaztak meg éles kritikát a szemetelőkkel szemben, ám néhányan igyekeznek tanácsot is adni azoknak, akik nem használják a hivatalos hulladéklerakó helyeket – pedig a szelektív szigetek mellett hulladékudvar is működik a városban, ahová díjmentesen szállíthatják el a szemetüket a lakók, és jóval közelebb is van, mint a legtöbb illegális szemétlerakó.

Délig gyűltek a zsákok a belterületi és a külső utak mentén. A listát a sörös dobozok és a cigaretta csikkek vezették, de sok volt az italos üveg is. A hulladék jelentős része autókból kidobva landolhatott az árokpartokon.

 

 

Tavaly több mint kétszázan, idén nagyjából 120an gyűltek össze, és összesen 110 zsákot szedtek össze. A létszám csökkenésének oka valószínűleg az esőre álló idő volt, igaz, a rendezvény változása miatt a szervezésre sem maradt sok idő. Mégis, nagyon fontos azok munkája akik eljöttek és közösen tettek a város tisztaságáért! Köszönjük minden önkéntesnek, segítőnek! – mondta el Lőrincz György polgármester. Bár az alacsonyabb létszám miatt nem sikerült megtisztítani a város teljes területét – a szentpéteri utcákra csak kevés aktivista jutott – az akció így is eredményes volt. A program végén a polgárőr egyesület pörköltje pótolta a hiányzó energiát.

 

 

A rendezvényt teljes egészében az önkormányzat szervezte, több segítő intézménnyel, szervezettel karöltve. Nem szedhettek veszélyes hulladékokat, és a külterületi fasorokban hagyott hulladékhalmokhoz sem nyúlhattak, hiszen azok sok veszélyt hordoznak és csak nagyobb, szervezett elszállítással lehet e területen eredményt elérni. A szemétszedés három éves, de korábban több évig hasonló megmozdulásban vehettek részt a jánossomorjaiak Balsai Sándor szervezésében – akkor a külterületekre koncentrálva.

 

 

-hirdetés- -hirdetés-