Újabb fiatal muzsikust díjaztak az idei Schmidt Márton Emlékkoncerten. Az egykori karnagy előtt hagyományos előadással tisztelgő fúvószenekar és a család így próbálja elősegíteni a helyi zenész-utánpótlás megerősödését. De a jelenlegi vezető, Wennesz József Károly 50 éves zenei múltját is díjazták.

Nyolcadik alkalommal hallhattuk kedvenc dalait a fúvószenekar egykori legendás karnagyának, Schmidt Mártonnak. A zenekar és a család évről évre tavaszi emlékkoncerttel őrzi Marci bácsi örökségét. Idén is átadták a család által alapított Schmidt Márton emlékdíjat, amely a tehetségek támogatását, ösztönzését szolgálja.

 

 

 

Varga Alfréd, a díj egyik alapítója kiemelte: – „Külön öröm számunkra, hogy immár nyolcadik alkalommal adhatjuk át a Papáról elnevezett ösztöndíjat egy ifjú tehetségnek.” A ma az önkormányzat és a német nemzetiségi önkormányzat támogatásával működő zenekar 1965-ben alakult. A 2009-ben elhunyt Schmidt Márton a zenekar alapító tagja, városunk első díszpolgára sokat tett a fúvószenekar utánpótlásának képzéséért. A díjazott, Farkas Bálint hat éve tagja a zenekarnak, örömmel vesz részt a próbákon, fellépéseken és szeretne fejlődni is. Mint mondta, biztatásnak tekinti az elismerést.

 

 

De a díjazások nem értek véget ezzel. Kreis László, a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Szövetségének, a Landesratnak az elnöke is ajándékkal érkezett – Wennesz József Károly karnagy ötven éves zenekari múltját díjazták egy arany kitűzővel. A Landserat hétezer tagot számlál. így a legnagyobb magyar nemzetiségi szervezet. Célja a német zenei hagyományok megőrzése és minőségi továbbadása. Ezért is fontos számukra a karnagy és a Jánossomorjai Fúvós Egyesület több mint hetven éves munkája, és a jánossomorjai fúvószenekar, amely az ország közel 80 nemzetiségi fúvós zenekara közül meghatározó a térségben. Wennesz József Károly a Landesrat ellenőrző bizottsági elnöke 14 éve, a zenekar pedig 98-óta tagja a szervezetnek. A díjazott ötven éves zenekari múltját nemcsak az országos tanács, hanem a kollégák, zenekari barátok is megköszönték.

 

 

Az emlékkoncerten a fúvószenekar nemcsak német hagyományos műveket vonultatott fel, de közismert slágereket, vidám muzsikákat is hoztak a közönségnek. Vendégeik is kivívták a tapsokat: Fellépett az Alapfokú Művészeti Iskola kamarazenekara, akik több ismert dalt, filmzenét hangszereltek át Dravetzky István igazgató vezényletével. De a fúvószenéhez való kapcsolódás és a régi baráti viszony jelképeként felléptek a mosonmagyaróvári majorettek is.

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-