Futás, kerekezés és kirándulás a Hanságon át – a régi vasfüggöny mentén. 186-an álltak rajthoz a 13 kilométeres emlékfutáshoz szombaton, a Hanságfutáson, a Segítő Kötelék ’56-os emlékező programsorozat keretében.

 

A futás fotógalériáit megtalálod honlapunk Fotó menüpontjában

 

Szombaton délelőtt a frissen átadott városi uszoda mellől indult a 13 kilométeres futóverseny a Hanságon keresztül, a menekülők útján. A Villanytelepig tartó távval az erre menekülők előtt tisztelegtek a futók. Az 1956-os forradalom és szabadságharc eltiprása után ugyanis a Hanságon keresztül több ezren hagyták el Magyarországot. A programot a Segítő Kötelék főszervezői találták ki, céljuk az volt, hogy közös mozgással a jánossomorjaiak és a környék vagy akár az ország sportolói is megismerkedjenek a táj történetével, átérezhessék a menekülők megpróbáltatásait és nem utolsó sorban megismerhessék a szép Hanságot. Az időjárás a sportolók mellett állt, napsütésben, szélcsendes időben futottak a részben aszfaltos, nagyrészt azonban mezőgazdasági utakon.

 


A befutókat korcsoportonként és nemenként díjazták, végül pedig nők és férfiak abszolút győzteseit is kihirdették. A megyéből, de messzebbről is sokan érkeztek, Szlovákiából és Ausztriából is indultak a versenyen. Helyi futók is szép számmal álltak rajthoz. Flechner Gábor rendszeresen fut, hosszabb távokat, akár 40-50 kilométert is. Elmondta, nagyon örült, hogy „végre létrejött egy jánossomorjai futóverseny is a városnapi Fut a városon kívül. Nagyon jó volt, nagyon élveztem. Úgy éreztem, jól meg van szervezve.” Nagyon sokan futottak olyanok, akik még sosem vettek részt versenyen, de a legtöbb résztvevő tapasztalt, profi illetve félprofi versenyzőként indult. Gertraud Haller-Peck Andauból érkezett a versenyre, több maratont lefutott már a világ különböző városaiban. Ezen a versenyen az 56 év feletti korosztály aranyérmét szerezte meg.
Várallyai Barnabás Mosonmagyaróvárról a 18 év alatti korcsoportban állhatott a dobogó legfelső fokára. Elmondta, hetente kétszer edz, 5 kilométert szokott futni. „Nagyon tetszett, az elején könnyen mentem, de a végén már nehezen ment, hosszú volt a táv, nagyon.”
A rábapatonai származású Patonai Gábor a férfiak közötti abszolút 1. helyezett és a 36-45 éves korcsoport aranyérmese és is ő lett. Történelem szakos tanárként nagyon örült az emlékfutásnak. Rendszeresen vesz részt versenyeken, ezt a futást is kimondottan jónak értékelte, remekül tudták húzni, ösztönözni egymást az élbolyban futók.
Szobonya Adrienn Nyúlról jött a versenyre, majdnem minden hétvégén különböző versenyeken vesz részt. Itt most ezüstérmet szerzett korosztályában, és a nők abszolút versenyében is 2. helyezett lett. „Nagyon örülök, hogy emlékezünk így az 56-os forradalomra, és hogy vannak ilyen kezdeményezések.”

 

 

 

Néhányan kerékpáron járták végig az egykori vasfüggöny mentét Lőrincz György polgármester, helytörténet-kutató szakértői vezetésével. Többen egy korabeli Csepel teherautón is megtették az utat, hogy aztán a kendergyárnál szurkolhassanak a versenyzőknek. Mindkét társaság számára kincskeresést is szerveztek a rendezők, ötvenhatos visszaemlékezéseket, a vasfüggöny egykori fotóit rejtő mappákat kellett megkeresniük az utak mentén. A futók megérkezésekor azonban előkerültek a dobok, csörgők és igazi szurkolói állomáson, mosolyogva futhattak keresztül a versenyzők, sok buzdítással, pacsikkal, majd a teherautó a vasfüggöny egykori vonala mentén érkezett vissza velük az eredményhirdetésre.

A szervezők is jó tapasztalatokat szereztek, jövőre újra szeretnék elindítani a Hanságfutást. Bognár László főszervező, a helyi iskola távfutó testnevelő tanára elmondta, pozitívak a visszajelzések a versenyről. „Elsőre nagyon jó volt, hogy a pályázat segítségével ingyenessé vált a nevezés. A későbbiekben szeretnénk folyamatossá tenni a versenyt, egy minimális nevezési díjjal, illetve szponzorok, helyi cégek, esetleg az önkormányzat bevonásával. Szerintem van jövője, most is közel kétszázan voltak itt. Ha önköltségesként meg tudnánk csinálni 150 fővel, akkor nagyon elégedett lennék.”

 

 

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából létrejött Emlékbizottság támogatta. A szervezésben és lebonyolításban az önkormányzat és a VÜMESZ munkatársai, a művelődési ház, a Társaskör, az önkéntes tűzoltók, polgárőrök, a Körzeti Általános Iskola jelenlegi és egykori diákjai, tanárai és több helyi cég és helyi magánszemély is segített.

Az eredmények ide kattintva tekinthetők meg

 

-hirdetés- -hirdetés-