Olimpikon úszóink avatták fel pénteken a város felújított tanuszodáját egy reggeli edzésen, de a gyerekek is találkozhattak a példaképekkel. Délután ünnepélyes keretek között adták át a tanuszodát, pótolva a kimaradt egy év tanóráit egy 24 órás úszással.

 

„Kicsit hasznosabbnak érzem az életem.”

 

„Kicsit hasznosabbnak érzem az életem.” – Ezzel a mondattal válaszolt Jakabos Zsuzsanna olimpikon, többszörös Európa-bajnok úszó arra a kérdésre, hogy miért szereti a kis közönségtalálkozókat. Pontosan olyat, amilyen a péntek reggeli volt a felújított jánossomorjai tanuszodában.

 

 

Edzőjük, Petrov Iván vezetésével tartott átmozgató edzést pénteken reggel nálunk a győri úszó sportegyesület három versenyzője: Jakabos Zsuzsanna, olimpikon, többszörös Európa-bajnok úszó, Sebestyén Dalma, olimpikon, többszörös ifjúsági Európa-bajnok, magyar bajnok úszó, és a jövő nagy reménységének tartott Lobanovszkij Maxim úszó.

A győri sportolók az iskolavezetés meghívására érkeztek, hogy ők avassák fel az ezen a délutánon hivatalosan is megnyíló tanuszodát. Az iskola legjobb sportoló diákjai így edzésmunka közben is megnézhették őket. A sportolók több hosszt úsztak különböző úszásnemekben, így a gyerekek sokat tanulhattak a tökéletes mozdulatsorokból.

 

 

Az edzés után – immár több osztállyal kiegészülve – a sportcsarnokban fogadta a vendégeket az iskola diáksága. Az élsportolókat Bella Zsolt igazgató és Lőrincz György polgármester köszöntötte, és a város köszönetét, ajándékait is átnyújtotta. A gyerekek érdekes kérdéseket tettek fel a szeretettel és humorral válaszoló sportolóknak. A szerény és kedves sportolók több tanulságos, megfontolandó gondolatot bíztak a gyerekekre, nemcsak a sport terén. Ebből kiderült, nemcsak tehetséges, fiatal úszók, nemcsak olimpikonok, de már többek annál: igazi példaképek.

Petrov Iván nevelő szavait sokan megfontolhatták: Az edző minden gyereket arra buzdított, hozza ki magából a legtöbbet, bármilyen területen, amiben tehetséges. Mint mondta, van, aki egy-egy sportban, hasznos hobbiban törekszik a legjobbra, valaki ugyanezt az energiát, tökéletességre törekvést egy videójátékba vagy a legjobb selfie készítésébe öli bele. Nem ugyanaz az eredmény… Hozzátette, a fáradtság és a küzdelem, a saját határaink feszegetése a nagy teljesítmények elérésének alapja. Viccesen megjegyezte, úszói nagyjából minden edzésen abba akarják hagyni az úszást, annyira fáradtak, és ez így van rendjén. De az eredmények és az elért célok magukért beszélnek.

 

 

Jakabos Zsuzsanna és Sebestyén Dalma elmondta, jó barátnők, együtt készülnek, és az egymás elleni versenyzés is a medencében marad, hiszen voltaképpen az úszó önmagával versenyez. Beszéltek a gyerekeknek a kemény edzésekről, céljaikról, sok személyes élményükről is a sportágról és a világversenyekről. A gyerekek – angolul – még Maximmal is beszélgettek.

A pécsi származású Jakabos Zsuzsanna elismerően szólt a tanuszodáról: ő közel egy évtizedig egy, a jánossomorjai uszodánál kisebb és sekélyebb medencében készült. Mint mindig, itt, Jánossomorján is szó szerint megízlelte a vizet úszás előtt, amire nem volt panasz. Remeknek tartotta, hogy padlófűtéses a medence, így meleg a csempe, ami kellemes az úszásnál. Petrov Iván hozzátette, sok szerény kijelentéssel találkoztak Jánossomorján, pedig a gyerekek kiváló intézményben sportolhatnak. Az uszoda az iskolai úszás minden igényét kielégíti, ráadásul egy épülettömbben van a sportcsarnokkal és az iskolával, ami az igazi akadémiai elveknek megfelel, hatékonyabb sportolást biztosít. Ezért kiemelte, a jánossomorjaiak büszkék lehetnek sportcentrumukra, és bízik benne, hogy az újra indult uszoda is sok tehetségre segít rátalálni.

A beszélgetés után közös fényképek autogramok születtek. Volt, aki ajándék plüsst hozott az úszóknak, amit nagy örömmel fogadtak, sőt, egy, a találkozóra készült, de betegség miatt arról lemaradt kislánynak személyes videó üzenetet is küldtek. Jakabos Zsuzsanna a sportcsarnok avatására készült emléktáblát is aláírta, mint a medencét felavató sportoló.

 

Fontos lehetőség újrateremtve – hivatalos megnyitó

 

A csarnok ünnepélyes avatására délután négy után került sor. A nemzeti színű szalagot a városvezetés, a kivitelezők és az állam részéről a megyei közgyűlés elnöke, Németh Zoltán vágta át. Az elnök köszöntő szavaiban elmondta, nagyon fontos, hogy minden gyermek számára elérhető közelségbe kerüljön az úszás elsajátításának lehetősége. Jánossomorja korábban ezt nélkülözte, és a megyei politika számára ezért is örömteli, hogy az állam 30 millió forinttal támogathatta a felújítást. Kiemelte, Dr. Nagy István országgyűlési képviselő, államtitkár hathatós segítséget, támogatást nyújtott az ügynek. (Dr. Nagy István halaszthatatlan ügye miatt nem tudott megjelenni a rendezvényen.)

 

 

Megnyitójában Lőrincz György polgármester vázolta a hányattatott sorsú uszoda múltját, és kiemelte, reményeik szerint április elejéig megteremti az önkormányzat a délutáni úszás lehetőségét is – most még csak iskolai időben, a diákok számára nyitott az intézmény. A polgármester kiemelte, a város számára nagyon fontos a tanuszoda, egyáltalán az úszás elérhetővé válása. Ezzel az elmúlt két év egyik nagy problémája oldódott meg. Bella Zsolt iskolaigazgató-alpolgármester örömmel üdvözölte, hogy az uszoda visszatért az oktatás rendszerébe. A JTV-nek elmondta, ismét fontos színtere lehet a képzésnek és a mindennapos testnevelés oktatásának a tanuszoda.

A szalag átvágása után tehetséges úszó diákok vezetésével megindult a 24 órás úszás az egy éve zárva tartó tanuszodában.

 

 

 

Az uszoda története

 

Mint ismert, a kitűzött határidőre, 2017. február végére befejeződtek a városi tanuszoda felújítási munkálatai, egy év kényszerszünet után kezdődhettek meg újra az úszásórák a jánossomorjai iskolában. A 2016 februárjában életveszélyessé vált és bezárt uszodát most 30 milliós állami segítséggel és saját forrással, bruttó 48 millió forintból újította fel az önkormányzat. A munkák során megújult a belső dongaburkolat, a hőszigetelő rendszer és a teljes szellőzőgépészet. Az üzemeltetést a hővisszanyerős szellőztető rendszer teszi gazdaságosabbá. A felújítást két mosonmagyaróvári cég nyerte el, három hónapon belüli határidővel, a kivitelezésre pedig tíz év garanciát vállaltak. A munkát november végén kezdődtek meg, a műszaki átadásra és a próbaüzemre már február végén, március elején sor került.

 

 

Korábban anyagi segítségért is folyamodott Jánossomorja a város költségvetése számára igen nagy összeget jelentő felújításhoz. Három minisztériumnál is jártak, azonban sorozatosan elutasították a kérést. Dr. Nagy István országgyűlési képviselő, államtitkár is az ügy mellé állt. Végül 2016. december közepén, az állami büdzsé maradvány-alapjából támogatta az uszoda felújítását Magyarország Kormánya, 30 millió forinttal.

A város már korábban is észlelte a nedvesedést, és a kisebb burkolatrészek esetleges leszakadását megfogó védőhálókat helyeztek fel a mennyezetre. 2016. február 11-én, csütörtökön délután aztán lakat került a jánossomorjai tanuszodára, miután a védőhálót fogó vas elemek egy kis darabja leszakadt, jelezve, hogy a belső burkolat jelentősen tovább vizesedett. A szakértő kimondta: a burkolat gipszkarton táblái és a hőszigetelés vizesedése, illetve az ebből származó súlytöbblet miatt félő, hogy a nehéz, nedves elemek nagyobb darabokban is leszakadhatnak. A szakvélemény hatására a városvezetés azonnali hatállyal úgy döntött, a lakosság és a diákság érdekében az uszoda működését bizonytalan időre felfüggeszti.

A gondot az okozta, hogy az uszoda 14 évvel ezelőtti építésénél a rétegrendet rosszul határozták meg és e szerint is helyezték fel, így a pára eljutott az acél tartószerkezethez, ahol a hideg felületen kicsapódott és visszacsepegett a szigetelésre és a gipszkarton burkolatra. Ez magába szívta és megfogta a nedvességet.  De kiderült, a szellőzőrendszert is alultervezték, így az nem birkózott meg a párával. Ez a két tényező okozta a rendkívüli vizesedést. A gondok egyértelműen tervezési és kivitelezési hibákra utalhatnak – ám a kivitelezés óta eltelt több mint tíz év miatt a jogi igazságszolgáltatás nem biztatott eredménnyel, így abba város nem vágott bele.

 

 

HT – JTV
2017. március 25.

-hirdetés- -hirdetés-