Tulipán, Boglárka, Boróka és Liliom. Ezek az új utcanevek Hanságligeten, amik mellett a héten már új lakcímkártyákkal is büszkélkedhetnek lakói. Néhány héten belül pedig lezárulhat a belterületbe vonási eljárás, így többek között lakásvásárlás, lakásépítés miatt is előnyösebb helyzetbe kerül a településrész.

Január 1-jétől új nevet visel az a négy utca Hanságligeten, amelyeknek teljesen vagy részben megegyezett az elnevezése egy jánossomorjai illetve bősárkányi utcanévvel. Nem lehet ugyanis azonos nevű közterület egy településen belül, ezért is volt szükség a változásra. Az utcanév táblákat már az elmúlt hetekben kicserélték.

 

 

Bella Sándor, a Városüzemeltető és Műszaki Ellátó Szervezet igazgatója elmondta, hogy a kihelyezett táblák minőségében is változás történt.  „Az utcanév táblák nem habosított műanyag táblára, hanem fémtáblára kerülnek, tehát esztétikai megjelenése is szebb lett.” Ezzel egyetemben az utcanév-táblákat Jánossomorja többi településrészén a hiányos vagy hiányzó táblákat is lecserélik, pótolják, ezeket is felmérte nemrég a VÜMESZ. A munkát Szentpéteren már el is kezdték és folyamatosan haladnak majd vele.

 

Számmisztika

 

A héten az önkormányzat ügyintézője összegyűjtötte az érintett lakóktól lakcímkártyáikat, és a következő héten meg is kapják az új címre kiállított okmányokat. Az új kártyákon ugyanúgy, mint az eddigieken, szerepelni fog a Hanságliget településrész. Az új utcanevekkel kapcsolatban az önkormányzat kiértesítette a helyi szolgáltatókat is, de például a bankoknál, a NAV-nál, és a Magyar Államkincstárnál is jelentette a változást. Így ezzel a lakóknak már nincs intézni valójuk. A gépjármű tulajdonosoknak a forgalmi engedélyüket kell kicseréltetniük, amihez szintén segítséget adott a város, de ezt személyesen kell intézni a mosonmagyaróvári kormányablakban.

 

 

Van azonban, aki szerint még továbbra is gondot okozhat az, hogy Hanságligetnek Bősárkánnyal azonos az irányítószáma. Nagyné Zsuzsa, hanságligeti lakos szerint a legjobb megoldás a település külön irányítószáma lenne. „Tudom, hogy a posta elsősorban az irányítószámot nézi. Ha nekünk az van a lakcímkártyánkon, hogy  Jánossomorja Hanságliget, akkor is először azt nézi, hogy 9167, az pedig Bősárkány.  Ha lenne, mondjuk 9169 Hanságliget, akkor azt automatikusan tudnák, hogy az idevaló.” Új irányítószámot viszont az önkormányzat már többször is nyomatékosan kért a Magyar Posta Zrt-től, testületi ülésen, személyesen is fordultak a cég képviselőjéhez, ám ettől a Posta elzárkózott.

 

Belterületi rangra emelkedik Hanságliget

 

De nemcsak a postán okozhatott gondot a hanságligeti lakcím. Hanságliget eddig is Jánossomorja közigazgatási része volt, csak külterület, jórészt történelmi okok miatt. Ez problémát jelentett az építkezéseknél, hiszen az itt építendő ház külterületi ingatlannak számított, több állami kedvezményre, lehetőségre nem volt jogosult az építtető család. A lakók például nem kaphattak hitelt házvásárláshoz, házépítéshez, csak személyi hitel felvételére volt lehetőség, jóval magasabb kamattal. Kalányosné Divós Melinda és férje is szeretett volna hitelhez jutni: „A munkahelyünk szempontjából, a jövedelmünk szempontjából nem okozott volna problémát, hanem az, hogy itt szerettünk volna Hanságligeten. Mire minden elintéződött, akkor közölte a bank, hogy nem vagyunk a banknál nyilvántartva, ez a település úgymond nem létezik náluk, úgyhogy nem működik a hitelfolyósítás.”

 

 

Most hivatalosan is éppen olyan belterületté válik, mint Mosonszentpéter, Mosonszentjános és Pusztasomorja. Mindez jelentős változás, amely 41 millió forintba került – és teljes állami segítséget kapott hozzá a város. Az elkészült nyilvántartás most már jóváhagyásra vár, ezt követően fog belterületté válni a településrész – közölte Bella Sándor.

Azzal, hogy Hanságligetet Jánossomorja belterületébe vonják, a lakók remélik, hogy több lehetőségük lesz, és hogy könnyebben találhatnak itt otthont a fiatalok. „Talán hogy utcán lesznek kialakítva, hogy lehessen egy kicsit terjeszkedni a falunak, a bankoknál, a pénzintézeti szerveknél is könnyebben lesz majd kapható hitel, házvásárlásra, felújításra, hogy a fiatalok, akik itt nőttek fel, itt is tudjanak maradni.”- mondta el Divós Andrea.

 

I-V.V. – H.T.

  1. március 15.
-hirdetés- -hirdetés-