18 ezer eurót, azaz több mint ötmillió forintot nyert Jánossomorja testvértelepülési kapcsolatai erősítésére. Az Unió Brüsszeli központja által kiírt Twinning Town pályázati forrás segítségével testvértelepülésünk, Nagyfödémes lakói, illetve az egykor innen a németországi Neuhausenbe kitelepített német ajkúak és leszármazottaik kerülhetnek közelebb a jánossomorjaiakhoz.

A programok az idei városnapok köré csoportosulnak majd, és egyformán szolgálják majd a kapcsolatépítést, a szórakozást és az emlékezést. Ennek keretében avatja majd fel a három fél közösen az önkormányzat által a vasútállomásra tervezett ki- és betelepítési emlékparkot is. Innen indultak és ide érkeztek a ki- és a betelepítetteket szállító szerelvények.

Az egykori szemtanú, az öreg fa köré az otthonaikat elhagyni kényszerülők emlékét őrző parkot állítanának, a vasúti váróteremben emlékszoba létesül majd, amit váróteremként is használhatnak majd az utasok. Az épület falán pedig egy vasúti vagont idéző emléktábla őrzi majd a ki- és betelepített több ezer ember emlékét, akiket Jánossomorján keresztül kapcsolt össze a többszörös sorstragédia. Az emlékhely létrehozásában a GySEV vasúttársaság is partnerként vesz részt.

A város két éve pályázik már e célra, mindvégig sikertelenül. Most azonban az önkormányzat pályázatírója segítségével révbe értünk. A szakember fél éves munkája során közel 11 millió forintot nyerhetett el különböző célokra Jánossomorja, és több pályázati eredményre vár jelenleg is. Ezt sikernek ítéli a városvezetés – mondta el Lőrincz György polgármester.

 

„Vertreibung“ [Elűzés] 1989. –  Leonhard Eder. A 12 évesen Mosonszentjánosról családjával elűzött Leonhard Eder munkája – megjelent Hubert Segeritz – Von St. Johann in Westungarn nach Gerlachsheim im Taubertal: Geschichte einer Vertreibung im 20. Jahrhundert

 

 

JTV
2016.01.10.

-hirdetés- -hirdetés-