A mozgás és a szellem fejlődése szoros kapcsolatban áll a kisgyermekeknél, ezért már óvodás korban fontos a tudatos mozgásfejlesztés. A helyi tagóvodákban is nagy hangsúlyt fektetnek erre, amit a pénteki oviolimpián be is bizonyíthattak a lelkes kis csapatok. Megkezdődtek a 13. oviolimpiai játékok. Mint az igazi olimpikonok, úgy vonultak be az ovisok a sportcsarnokba pénteken délelőtt. Mókusok, sasok, tűzmadarak, csigák, nyuszik és még sok más mesés állat neve alatt tréningeztek a jánossomorjai és újrónafői nagycsoportos és középsős atléták, hogy e napon összemérjék gyorsaságukat, és kitartásukat. Tíz játékos, vidám versenyszámot dolgoztak ki számukra a verseny szervezői. Mindegyikben a futás és az ügyesség kapta a hangsúlyt, de koncentrálni és minél jobban együttműködni is megtanulhattak a gyerekek. De a szurkolási képesség fejlesztése sem másodlagos.

 

Fotógaléria a képekre kattintva!

 

A verseny végén pedig minden csapat örömmel vehette át a megérdemelt elismeréseket. Az évekig ismétlődő oviolimpiák hagyományát most elevenítették fel az óvónők, főként azért, hogy ezzel is a versenyszellemre, a kitartásra nevelhessék az ovisokat. De olimpia ide vagy oda, a mozgás nagy szerepet kap az intézmények mindennapjaiban. Rendszeresen tornáznak az ovisok, minden nap 5-10 percet kocognak, és heti egyszer hosszabb mozgásfoglalkozásokat tartanak nekik az óvónők. A testmozgás megszerettetése ekkor kezdőik, hiszen ez kell ahhoz, hogy a gyerek igényévé váljon a rendszeres sport.

 

 

De ennél többet is jelent a torna. Ebben a korban a gyermek testének és szellemének fejlődése szoros kapcsolatban áll egymással, ezért nagyon lényeges a célzott fejlesztés, mondta el Schwartzné Varga Mónika óvodavezető. Akiknek pedig otthon is fontos vagy szükséges a fejlesztő mozgás, kérhetik nevelés tanácsadók, mozgásfejlesztők segítségét az óvodán keresztül. A szülők így könnyen megtanulhatják az úgynevezett „home terápiát”, egy napi 5-10 perces, otthoni tornát, amivel segítik a gyermeki mozgás összerendezettségének kialakulását. Ezt már Jánossomorján is több családban elsajátították, mondják örömmel az óvónők.

HT – JTV
2016.11.12.

-hirdetés- -hirdetés-