Egy-egy gyalogátkelőhelyet létesítene az önkormányzat Jánossomorja fontos főútjain, leginkább a 86-oson. Egy mostani felmérés szerint naponta 12 ezer jármű halad át a főút jánossomorjai szakaszán, ami a tíz éve mért adatok duplája. A gyalogátkelőkről a héten tárgyalt az illetékes szakhatóságokkal a város, amely szeretné fokozni a biztonságot a 86-oson, és Jánossomorja belterületi, az osztrák határhoz vezető főútján egyaránt.

Több olyan pontot talált a közlekedési hatóság és a közútkezelő, ami engedélyezhető, ám az átkelők kialakításának teljes költsége az önkormányzatra hárul. Nagyjából jövő év elejére körvonalazódhat, hogy mennyit fordíthat erre a költségvetés, de a Rákóczi utcára és a belterületi főútra mindenképpen szeretne egy-egy átkelőt kialakítani a városvezetés, ami több millió forintba kerülhet. A legfontosabb a 86-oson való átkelés biztonságának fokozása, mondta el Lőrincz György polgármester. Kiemelte, átkelőre a szerelvénybolt előtti szakaszon, illetve a Levente utca kereszteződésénél lenne a legnagyobb szükség. A város a tranzit teherforgalom éjszakai korlátozása ügyében is előrelépett, bár ehhez is sok bürokratikus akadályon kellett keresztülverekedni. De most reménykedhetünk abban, hogy hónapokon belül ez is valóra válik, mert végre véglegessé vált, jogi akadályba nem ütközik a korlátozás. Jánossomorja két éve harcol azért, hogy enyhítse a 86-os főút veszélyes forgalmát, főként a tranzit teherforgalom átirányításával. Bár egészen Uniós szintig elvitte az ügyet az önkormányzat, nem sok eredményt érhettünk el. A 2011-es útfelújítás visszafizetési kötelezettségének réme lebeg ugyanis a szándék felett.

Közben egy felmérésből kiderült, az elmúlt években igencsak megnőtt a forgalom az ország egyik legveszélyesebb kétszámjegyű főútján. Nyolc-tíz éve hat-hétezer jármű haladt át rajtunk, mára ez a szám 12 ezerre nőtt, tudtuk meg a hatóságok adataiból az egyeztetésen.

A megbeszélésen szó esett a város területén álló információs táblákról is. A város jelezte, hogy ezek sok esetben korlátozzák a láthatóságot, és kérte az engedélyezésük és felállítsuk felülvizsgálatát. A hatóságok indokoltnak látták a kérést, és javasolták a táblák öt-hat méterrel való áthelyezését.

JTV – HT
2016.11.12.

-hirdetés- -hirdetés-