Javult a város közbiztonsága, foglalta össze örömmel az elmúlt egy esztendő tanulságit Barna Árpád, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője. Nyugalmas esztendőről számolhattak be a közbiztonságért dolgozók a képviselő-testületnek. Igaz, rendőreinket számos alkalommal vezényelték el más területre, és ez várhatóan a következő időszakban is hasonlóan alakul: továbbra is sok, más helyen ellátandó feladat hárul rendőreinkre. Az összkép azonban kedvező: a lakosság biztonságérzete erősödött az elmúlt egy évben.

 

Az elmúlt évben 58 bűncselekmény történt a városban, míg azt megelőzően 87, ez 38 százalékos csökkenést mutat. A személy elleni bűncselekmények 25-ről kilencre apadtak (64%). A vagyon elleni bűnesetek a felére csökkentek, a lopásoknál 66 százalékos a csökkenés, betöréses lopás nem volt. Az ismertté vált bűncselekményeket többnyire helyi lakos követte el, de továbbra is figyelni kell az utazó bűnözésre, házalásos csalásokra.

 

 

Számos bűncselekmény felderítésében nyújtott komoly segítséget a kamerarendszer. Segített balesetek, ittas vezetés felderítésében, embercsempész, illegális szemétlerakó, rongáló, garázda és pénztársa-tolvaj kézre kerítésében is. De működése és kitáblázása csökkenti az utazó bűnözést is. A migránshelyzet kezeléséből is kivette a részét a kapitányság és az őrs is. Főként a Jánossomorja – Várbalog szakaszon dolgoztak, de a déli határszakaszon is teljesítettek szolgálatot.

A helyi utakon 41 baleset történt, ebből három súlyos. 15 ittas vezetőt fogtak el. A 86-os jelentette veszély továbbra sem mérséklődött. Itt az iskola és az óvoda előtt szakaszra, illetve az élelmiszerbolt és a Trafik közötti áldatlan parkolási helyzetekre kértek nagyobb figyelmet a képviselők. Továbbra is veszélyforrás az iskolai gyalogátkelő területe, jellemző adat, hogy 17 alkalommal rejtett, civil ruhás megfigyelést is végeztek itt a rendőrök. A kapitány elmondta, az andaui útra is jobban figyelnek, sebességmérő helyet jelöltek ki e szakaszon, vagyis már itt is találkozhatunk a telepített traffipaxszal. A rendőrség és a város is megköszönte a polgárőrség és a közterület felügyelet éves munkáját, akikkel számos alkalommal végeznek közös ellenőrzéseket, szolgálatokat.

 

 

Utcán a polgárőrség

A jelenleg 30 főből álló egyesület fontos részét képezi Jánossomorja közbiztonságának, bűnmegelőzésének. Az elmúlt egy évben 1705 órát töltöttek szolgálatban, ami közel havi 213 órát jelent. Többször segítették közös szolgálattal a rendőrség (129 óra), közterület-felügyelet munkáját (124 óra), és az iskolások úttesten való átkelését a reggeli órákban. A szervezet által útjára indított kerékpár-regisztráció már kétszer várta a lakókat, összesen 200 biciklit vettek nyilvántartásba. A város köszönetet mondott a közbiztonságért dolgozóknak – a rendőrségnek, a polgárőrségnek és a közterület-felügyelőnek – éves munkájukért.

 

Németh László kitüntetése

A nyári megyei polgárőr napon Győrasszonyfán az Országos Polgárőr Szövetség arany érdemrend kereszttel tüntette ki Németh Lászlót, a jánossomorjai egyesület elnökét, elismerve a közel egy évtizedes munkát, és az egyesület vezetéséért végzett odaadó tevékenységet és a többi tag áldozatvállalását is. Az ülésen Lőrincz György polgármester a testület nevében is gratulált az elismeréshez.

 

-hirdetés- -hirdetés-