A zöld hulladék hatékonyabb kezelése érdekében aprítógépet vásárolt az önkormányzat. A munkagépet az önkormányzat traktora működteti, és a múlt héten már keményen dolgozott, hogy legyűrje a nyári hónapok alatt keletkezett rengeteg ágat, lombot. Az aprítékot szeretné a jövőben újrahasznosítani az önkormányzat, akár fűtőanyagként vagy egyéb más módon. Felmerült a parkok növényzetének talajjavítása, esetleg tömörítése és tűzifasegélyként való kiosztása, de több példa van arra, hogy gyalogutak, futóutak talaját is ebből készítik el.

 

A gépre azért is sürgősen szükség volt, mert a hulladékudvar mögött működő zöldhulladék-tároló teljesen megtelt a nyáron a lakosság és az áramszolgáltató gallyazásából származó hulladékkal. A munkákat lassítja, hogy válogatatlanul hozták ki ide a kerti szemetet, és ebből most ki kell szedni a gallyakat, ami nagyon időigényes munka. Ezért a városüzemeltető kéri a lakókat, hogy ezentúl a kiszállítás előtt már válogassák át kerti hulladékaikat. A zöld pont csak az aprítható fanyesedéket fogadja ezentúl. A falevelek, fű, lombhulladék, lágyszárú növények, faforgács, földes gyökérzetek pedig a hulladékudvar konténereibe kerülhetnek.

A Móricz Zsigmond utca végén sajnos többen engedély nélkül helyeztek el zöld hulladékot, illetve háztartási hulladékot. A városvezetés felhívja a lakók figyelmét arra is, hogy oda semmilyen szemetet lerakni nem szabad!  Ez a tevékenység illegális és szankciót von maga után! Pár hete tűz is kigyulladt itt, feltehetően a zöld nyesedék közé került üvegdarabtól, amit az önkéntes tűzoltók oltottak el.

A rengeteg felhalmozódott nyesedék kezelése miatt ezért valószínűleg az önkormányzat nem tudja megrendezni a közeljövőben félévenkénti gally- és lombgyűjtő akcióját. A zöld hulladékot azonban októberben és novemberben biztonságos körülmények között el is égethetjük otthon. De komposztáló edények is igényelhetők a városházán.

-hirdetés- -hirdetés-