Múltunk megbecsülésére szólított fel több városnapi rendezvény is. Bepillanthattunk a félévszázados művelődési ház múltjába, helytörténeti tudásukat bizonyították a diákok, de újra szélesre tárta kapuit a Glázer-Kozma Galéria is: Glázer-Kozma Edit önálló kiállítása a város épített örökségének megóvására is felhívja a figyelmet, de nem csak ezért kihagyhatatlan a tárlat a művészetszeretőknek.

Inercianyomaték

– „Minél nagyobb az inercianyomatéka a tartószerkezet keresztmetszetének, annál nagyobb a teherbírása.” – mondta Zalán Zsolt építész, aki – többek más gondolat mellett – ezzel a definícióval nyitotta meg Glázer-Kozma Edit helyi festőművész önálló tárlatát. Nem véletlen, hogy beszédében az építészet és a festészet kapcsolata mutatkozott meg, az egyensúly és súlypont került előtérbe, hiszen ezek a kiállítás képeinek legfontosabb jelzői is lehetnek.

 

 

Hosszabb szünet után állt ismét a közönség elé Glázer-Kozma Edit, és fogadta kiállítással a közönséget a galéria. Az alkotó az elmúlt két évben az útkereséssel foglalkozott, és szakmai vélemények alapján is sikeresen révbe ért. Pasztelltechnikája kiforrott, kiváló, színei világosak és életteliek, témaválasztása egyedi szemléletről tanúskodik, de látható a nagy elődök ismerete és tisztelete is, mondta róla egyik mestere, az Andauban élő, magyar származású és Jánossomorján sokat megforduló festőművész-restaurátor, Paul Gruber.- „Azt gondolom, hogy Edit munkáiban megtestesül a magyar festészettörténet, és ezzel a kiállításával ő is megérkezett a magyar, de legalábbis a Nyugat-magyarországi művészettörténetbe. Szívből gratulálok neki!”

 

A kép jobb szélén Paul Gruber

Edit rég óta foglalkozik a pasztellel, de témáiban is hosszú évek figyelme köszön vissza. Pillanatnyi benyomások alapján megfestett képen a mai Jánossomorját és környékét is láthatjuk, idealizáltan, mégis a lehető leghűbben megfogva, olyannak, amilyen. Légkábeleivel, pocsolyáival, leromlani hagyott régi épületsoraival, mégis megkapóan. Edit e képeivel is felhívná a figyelmet az épületek, a város arculatának felelős megóvására. – „Karsai Zsigmond festőművész, neves néptánc-oktató, kutató, a népművészet mestere 20 éve tanított itt néptáncot. Akkor végigsétált velem Jánossomorja főutcáján, és azt mondta: „Edit, én már sok helyen jártam a világban, Magyarországot keresztül-kasul bejártam, de én az épített és a természeti környezet ilyen szép egységét még soha nem láttam.” Az értő szem is ezt mondta, bennem is ez fogalmazódik meg gyerekkorom óta. És most a jánossomorjaiak figyelmét is erre szeretném felhívni, ha még lehet, hogy ne hagyjuk veszni ezt az értékünket! – mondta el a JTV-nek Edit.

 

 

A Jánossomorja Kultúrájáért Díjas Glázer-Kozma Galéria nemcsak kiállítással érkezett vissza a közéletbe, hanem egy pályázattal is: Művészeti ösztöndíjat hirdetett jánossomorjai alkotók részére a galériát működtető Kelon Bt., melynek célja, hogy segítse a Jánossomorján élő és művészi tevékenységet folytató alkotók munkáját, művészi fejlődését, és hozzájáruljon a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához. Az ösztöndíjra pályázhat minden olyan alkotó, aki már önálló művészi tevékenységet tud felmutatni és 14. életévét betöltötte. Pályázni lehet: grafika, festészet, szobrászat, fotó művészeti ágakban, még meg nem valósult munkával. A győztes alkotó 12 hónapig több mint 12 ezer forint ösztöndíjban részesül. A pályázat beadási határideje december 1. Bővebben a Kelon Bt oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Érdekesség, hogy a kiállítás az első önálló szereplése Editnek Jánossomorján, annak ellenére, hogy már számos alkalommal láthattuk munkáit a városban. A tárlat még ebben az esztendőben látható a Galéria földszinti kiállítótermében.

 

50 éves „művház”

 

A múltidézést még egy kiállítás szolgálta a városnapokon: 50 évnyi emlék néz vissza ránk a művelődési ház galéria termének falairól. Az épület idén májusban töltötte be ezt a szép kort, a régi és jelenlegi vezetők pedig erre emlékeztek szerdán nyílt kiállításukon. A tárlatot Szilágyi Dániel muzeológus, az önkormányzat pályázati referense állította össze.

 

 

A megnyitó igazi nosztalgiázássá vált, hiszen mindenkinek volt egy-egy szép emléke a művelődési házról. Ezekre most már mindenkit emlékeztet a nemrég nyílt, és még több hétig látható tárlat.

 

Helytörténeti vetélkedő

 

A múltidézés tovább is folytatódott másnap: Ismét vetélkedőre gyűltek össze az általános iskola felsőseinek csapatai a művelődési házban, hogy számot adjanak helytörténeti tudásukról. A verseny célja, hogy a diákok megismerkedjenek a város történelmével. Ezért több előzetes feladatot is ki kellett dolgozniuk, egykori vagy ma élő közéleti szereplőket, vagy régi helyi tárgyakat kellett bemutatniuk, sőt, volt, aki helyi nemzetiségi édességet készített el. Az idei megmérettetés különlegessége az volt, hogy testvérvárosunk, Nagyfödémes diákjai is versenybe szálltak, és tisztességgel helytálltak a jánossomorjai témákban. A győztes a hetedik A csapata lett, a hatodik B a második helyet szerezte meg, míg a Klafszky hatodikosai állhattak a képzeletbeli dobogó harmadik helyére. Az évek óta sikeres verseny Horváth Katalin könyvtáros munkáját dicséri.

 

 

-hirdetés- -hirdetés-