Különleges hangulatú hely, ami nemcsak a közönséget, de a fellépőket is megihleti. A hengermalomba már ötödik alkalommal költözött be az Omlás Virágai fesztivál. A Kulturális Örökség Napjaihoz is csatlakozó eseménnyel nyílt meg az idei városnapok rendezvénysorozata. Örökség és közösség – ez az idei Kulturális Örökség Napjainak jelmondata. Az országos rendezvényhez Jánossomorja is csatlakozott néhány éve, idén az Omlás Virágai Fesztivállal. Akár a saját jelmondata is lehetne ez a fesztiválnak, hiszen az egykori Hengermalom épülete már bebizonyította, kiváló helyszíne ennek a civil szervezésű közösségi programnak. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Lőrincz György polgármester a 12. Városnapok nyitó rendezvényét, az Omlás Virágai Fesztivált Jánossomorján.

Ripoff Raszkolnyikov, a péntek este fellépője is örömmel koncertezett a régi épületben. „Vannak olyan helyszínek, ahol bejön az ember délután, és látja, és tudja, hogy itt rossz buli nem lehet, és ez pont ilyen. Nagyon tetszik nekem ez a hely.” – mondta el. A Magyarországon élő osztrák zenész, dalszerző Európa szerte muzsikál. Nagy Szabolcs zongoristával lépett a Malomszínpadra és varázsolta el a helyi közönséget éjszakába nyúló koncertjével.

 

 

Szombaton délután a gyerekek vették birtokba a helyszínt, gyűltek a falakon a krétarajzok, és rengeteg játékot is kipróbálhattak akár az asztaloknál, vagy a szabadtéren. Berecz András meséire viszont a nézőtér telt meg, fiatalok és idősek együtt hallgatták a történeteket, és énekeltek együtt a művésszel. Berecz András már kiskora óta énekel, mesél, számtalan cím és kitüntetés tulajdonosa, Kossuth-díjas művész. Édesanyjától leste el az előadói fortélyokat, de nagyon sok történetet gyűjtött és tanult meg idős emberektől határokon innen és túl végzett gyűjtőútjain. -„Olyan emberek voltak a mintáim, akikből úgy pattant ki minden szó, mintha soha elődje ne lett volna. Mintha abban a pillanatban született volna, mindig újra teremtették a történetet, a mesét, ez nagyfokú szabadság, ez a titka neki, ez érdekelt engem.”

 

 

A mesemondó után bábszínház következett: Fabók Mariann, azaz Fabók Mancsi előadásában A székely menyecske és az ördög című népmese elevenedett meg a színpadon. Az előadás a II. Gyermek és Ifjúsági Színházi Szemle megosztott fődíját is elnyerte a fiatal művésznő. A történet egy makacs székely asszonyról szólt, akivel még magának az ördögnek is meggyűlt a baja. Az egyszemélyes bábelőadásban Fabók Mariann hol mesélőként, hol pedig szereplőként jelent meg. Volt, hogy egyszerre három szereplő párbeszédét láthattuk, hallhattuk a színpadon. Meseválasztásánál egy irányban halad. „Általában mindig a népi, a magyar népi kincsekből építkezem, mert ezt találom olyan anyagnak, ami kimeríthetetlen mélységeket takar, Isten teremtette volna. Hosszú évszázadok alatt csiszolódnak ezek a történetek, szájról szájra mesélik az emberek. Előadásmódjára jellemző az is, hogy a történeteket kissé tovább gondolva értékes mondanivalót is a közönségre bíz, most sem volt másként. A pokolba és a mennyországba is bepillantó menyecskétől megtudhattuk, hogy a két hely között csak az ott lévők jóindulata és együttműködése a különbség…

 

 

 

A bábjáték után este aztán ismét a zene vette át a főszerepet, a budapesti Mojo Workings játszott a színpadon. A 2011-ben alakult zenekar blues és beat dallamokkal szórakoztatta a közönséget, különleges hangszereket is bemutatva a koncerten. A különleges helyszínben a zenekar tagjai is láttak fantáziát. Szabó Tamás, a Mojo Workings szájharmonikása szerint nagyon jót lehetne csinálni a helyszínből, de sajnos látszik a pénzhiány. Ránézésre is nagyon sokat kellene költeni az épületre, de drukkol a szervezőknek, hogy sikerüljön ebből valami nagyot alkotni. A kétnapos rendezvényt a helyi RizikóFaktor zenekar koncertje zárta. Saját szerzeményeikkel és feldolgozásaikkal, már ismert dalokkal szórakoztatták a közönséget.

 

 

 

A malomban cseles helyekre tett bunraku-bábok kiállításával, a falakra írt versek tárlatával is találkozhattunk, de filmvetítéssel is várta a közönséget, nemcsak a teremben, hanem az udvaron is. Az épületre vetítve látványos formák, festmények és videók peregtek, óriási hangulatot teremtve. Szombaton a borongós idő miatt erre már nem kerülhetett sor, de a szervezők ígérik, jövőre már remélhetőleg fedett vetítőtereket is sikerül kialakítani, így nem lehet akadály az eső sem…

 

Gazsó Attila fotói

A tavalyi magyar önkéntesség napján kiemelt rendezvény lett az Omlás Virágai. A szervezők még elmondták, fontosnak tartják, hogy megmaradjon ez a helyszín, és remélik, hogy a következő években is sikeres lesz a fesztivál. – „Azt vettük észre, hogy nemcsak a szervezőket, meg a közönséget, hanem minden fellépőt megérintett ez a hely. Ripoff Raszkolnyikov és Nagy Szabolcs például előadtak egy olyan dalt, amihez eddig még nem igazán találtak megfelelő teret. És itt ez működött. Berecz András, mikor belépett ide, már a következő előadást tervezte. Fabók Mancsi is sok sikert kívánt a Malomfesztiválnak, hiszen ez egy óriási hatású tér. Azt üzente számunkra: -aki útnak indul az meg is érkezik egyszer…” – mondta el Hauptmann Tamás, szervező. A kultúra ezen minőségeire vágyó közönség is hálás szívvel érkezett, az előadások zömében szinte megteltek a széksorok, nagy szükség volt a holt tereket is kinytó kivetítőkre, amit a JTV stábja hozott a malomba.

A fesztivált évek óta civilek szervezik, akik már a kezdetekben is kiálltak a malom, mint rendezvénytér különlegessége mellett. Remélik, hogy a malom további sorsa felől gondolkodó városvezetők figyelembe veszik őket is az ötletek és tervek kialakításánál. Munkájukat sok önkéntes is segítette és az önkormányzat, a Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány, a Balassi Bálint Művelődési Ház valamint több helyi cég is támogatta a fesztivált.

-hirdetés- -hirdetés-