Michael Leier Jánossomorja díszpolgára – Az idei városnapok alkalmából a helyi üzem tulajdonosát tüntette ki a város Jánossomorjáért végzett odaadó segítségéért. A Jánossomorjáért Emlékplakett elismerést Lévai József kapta, aki hobbifotós munkájával megtestesíti mindazokat a lokálpatriótákat, akik szabadidejükben tesznek a városért.

Jánossomorja hagyományosan legnagyobb ünnepsége, a Városnapok keretében adja át kitüntetéseit. Erre most a csütörtöki ünnepi képviselő-testületi ülésen került sor a városházán. Az ünnepséget a JTV élőben közvetítette. Az ünneplőket Lőrincz György polgármester köszöntötte, majd Chopin A-moll keringőjét hallhatjuk az Alapfokú Művészeti Iskola zongoratanárnőjének, Török Adélnak kiváló előadásában. Ezek után a Körzeti Általános Iskola tanulójától, Neuberger Jázmintól egy ismeretlen német szerző elbeszélését hallgathattuk meg a hídépítő és a gyermek megható párbeszédéről – magyarul és németül is. Az ünnepség – szintén két nyelven – Neubergerné Berta Barbara vezényletével zajlott.

 

Lévai József

Jánossomorja Város Önkormányzata „Jánossomorjáért emlékplakett” kitüntetéssel jutalmazta Lévai Józsefet. A méltatásban elhangzott: „a díjazott 1968-ban született, nehéz sorsú gyermekként. Háromévesen került jánossomorjai nevelőszüleihez, akiket szüleinek tart és hálás szívvel gondol rájuk. Lévai József gyerekkora óta kötődik Jánossomorjához, fontosak számára a helyi közösségi rendezvények, megmozdulások. Évtizedek óta hobbifotósként örökíti meg a település lakóit, ünnepeit, eseményeit. 14 éves kora óta dolgozik a fényképezőgéppel, már gyermekként, az általános iskolai kirándulások alkalmával is lencsevégre kapta a legjobb pillanatokat. A helyi televízió munkatársaként is évekig dolgozott a kamera mögött, majd ezek után, mint magánember, szabadidejét tölti a fotózással. Minden városi rendezvényen jelen van, rendszeresen kérik fel civil és társadalmi szervezetek fényképek készítésére. A labdarúgó csapat és az önkéntes tűzoltó egyesület tablóit is ő készítette. Többször készített fotókat a megyei napilapnak, kiállított már a Darnózseli Fotópikniken. Nemrég készített képeslap-sorozatot Jánossomorjáról.” Mint a díjazás kiemelte: „Lévai József megtestesíti mindazokat a jánossomorjai, a szó nemes értelmében vett hétköznapi embereket, akik munkájuk, életük, boldog vagy nehéz pillanataik mellett is sokat tesznek Jánossomorjáért, a közösségért, saját maguk tehetsége, ideje szerint, mindig odaadóan, szeretettel. E díj átadásakor szimbolikusan Nekik is köszönetet mondd Jánossomorja Város Önkormányzata!”

 

 

Lévai József köszönetet mondott a városnak, a díjat odaítélőknek és az őt ajánlóknak is. Mint hangsúlyozta, élni fog a díjjal, büszke lesz rá. A JTV-nek úgy nyilatkozott, örömére szolgál, hogy mindig szeretett városának dolgozhatott hobbifotósként. Elmondta, ha szüleinek tekintett nevelőszülei itt ülhettek volna, bizonyára büszkeség csillogott volna a szemükben.

Korábbi kollégánknak a Jánossomorja Televízió teljes stábja nevében gratulálunk!

 

Michael Leier

A Jánossomorja Díszpolgára kitüntető címet 2016-ban Michael Leiernek, a Leier Hungária Kft. tulajdonosának adta át a város önkormányzata. Mint a méltatásban elhangzott: „Michael Leier az elmúlt huszonhárom évben bebizonyította, hogy Jánossomorja nemcsak az egyik üzeme számára otthont adó település, hanem érzelmileg is fontos a Leier Hungária cégcsoportnak és személyesen Michael Leiernek is. Jánossomorján működik Közép-Európa legnagyobb betonelem-gyára. Ezzel városunk nevét is Európa-szerte tette ismertté. Az 1965-ben, családi vállalkozásként alakult cég 1985-től tevékenykedik hazánkban, 1993-tól működik Jánossomorján. Leier úr rendkívül jó érzékkel ismerte fel Jánossomorja erősségeit: jó földrajzi fekvését, fejlődő képességét, jelentős iparosodottságát, együttműködési képességét, az itt élő emberek dolgozni akarását. Európában jelenleg 38 telephelyük van Ausztriában, Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában és Horvátországban, és Ukrajnában is. Egy nap alatt 140 családi házra elegendő építőanyagot állít elő – összesen 2000 dolgozóval. A helyi üzem fejlődése töretlen, a gyártás 1993-ban indult 30 dolgozóval, jelenleg mintegy 250 főnek ad munkát, és a város egyik legnagyobb adófizetője. Michael Leier és a cég a társadalmi szerepvállalását számtalanszor bizonyította. Az elmúlt években mindig is támogatta a helyi civil szervezeteket, amivel számos helyi kulturális és szórakoztató, vagy sporteseményhez járult hozzá. Segítségével a város közterei, útjai, épületei, sportpályái újulhattak meg. Mindennek legszebb példája, hogy 2015-ben a városnapok keretében állíthattuk szolgálatba Leier Úr ajándékát, a Mercedes 1222 típusú tűzoltóautót. Magyarországon ez az egyetlen ilyen típus, a megyében pedig az önkéntes tűzoltóságok között nincs még egy ilyen modern autó. A jármű vásárlási értéke közel nyolc millió forint volt. Ezt kapta meg ingyenesen a város és az önkéntes tűzoltó egyesület – utóbbi tiszteletbeli taggá is választotta a cégvezetőt. Leier úr több díj neves birtokosa, mind Ausztriában, mind Magyarországon. Vállalkozásának sikeressége, családiassága, és környezettudatossága egyaránt elismerést váltott ki. Most Jánossomorja is tisztelettel mond köszönet és választja díszpolgárává Leier urat!”

 

 

– „Nagy megtiszteltetés, hogy megkaphattam ezt a címet.” – mondta el Michael Leier, a Leier cégcsoport alapítója, tulajdonosa. Köszöntő szavaiban kiemelte, szeretné megköszönni az elismerést, amire nagyon büszke. Jánossomorja mindig is különleges település volt a számára. A betonipari karrierjét Horitschonban kezdő Michael Leier a szomszédos osztrák Pamhagenben született, így ahányszor ide jött, mindig átment egykori szülőfaluján. Már ezért is kellemes érzések fogták el városunkkal kapcsolatban. Ezt a kötödést jelezheti, hogy a díjazottat szinte egész családja elkísérte. A kezdetek után mára a Leier cégcsoport egyik legfontosabb üzeme lett a Jánossomorjai. Abban, hogy annyi minden megvalósult itt, a munkatársaknak is nagy az érdeme, így Leier úr nekik is köszönetet mondott a díj kapcsán. Kedves emlékként idézte fel, hogy az üzemi terület földjeit a kezdetek kezdetén maga vásárolta fel, maga fizette ki a tulajdonosokat. Nem spekulációs céllal, hanem befektetésként vett területet, mint mondta, tisztességes árakat fizetve, amiért Ausztriában sokak rosszallását is kiváltotta. Nagyon fontos számára a helyi üzem, a kezdeteinél ő maga is jelen volt, a gépek beállításától a munkákig, még a hegesztő mögé is beállt, ha kellett. Különösen büszke a jánossomorjai egységre, a legtöbbet ezt az üzemet látogatja.

 

Köszönet a várostól

 

Lőrincz György polgármester a JTV-nek elmondta, szimbolikus a két díj együttes átadása. A sors most úgy hozta, hogy együtt köszönhette meg a város az egyik legnagyobb adófizetőjének, munkaadójának és támogatójának a kötődést és a segítséget, és egy olyan, a szó nemes értelmében vett átlagembernek a munkáját, aki hobbiját szeretett városa szolgálatába állította. Ez is jelzi, hogy mindenki tud és tehet is Jánossomorjáért, mindenki kötődése fontos és hasznos. E két díj pedig jelképezze, hogy mindezért a város köszönetet mond mindenkinek.

 

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-