Több mint száz tanulónak nyújtottak kellemes és tartalmas kikapcsolódást a városban rendezett táborok az elmúlt két hétben Jánossomorján. A művelődési házban egymásnak adták a kilincset a retró-, és tánctáborosok, a futballpálya és a tornacsarnok pedig a fiatal focistáktól volt hangos.

Az egyik legrégebbi hagyományra visszatekintő Retró Tábornak adott otthont a művelődési ház múlt héten. A hatodik alkalommal összehívott turnusra komoly túljelentkezés mutatkozott, így szinte csak azokat tudták fogadni, akik már tavaly jelezték részvételi szándékukat. A 28 tanuló mellett feltűnt néhány korábbi diák is, ezúttal segítőként. Ők újra átélhették a korábbi táborok hangulatát.


Minden évben népszerű az albertkázmérpusztai sátrazás, melyre traktoron érkeznek a retrósok. A szabadtéri programok között számháború, sárkány eregetés és szalonnasütés idézte a régi korok hangulatát. Sok szülő saját emlékei miatt küldi gyermekét a retró táborba.

A tábor oktató-nevelő jellegét erősítették a meghívott vendégek is. A gyerekek a vízgazdálkodásról, az állattartásról, valamint az illemtani szabályokról hallgathattak előadásokat.

Focitábor

Óvódástól felsősig két turnusban rúgta a labdát 46 gyerek a focipályán és a tornacsarnokban. Nagy élményt jelentett a kicsik kirándulása győri állatkertben. a nagyok az agárdi Sándor Károly Akadémiára látogattak el, valamint megtekintették az MTK Európa Liga selejtezőjét Gyirmóton. Nikházi Árpád 2005 óta tart focitábort városunkban. Mint elmondta, korábban komoly hangsúlyt fektettek az erőnléti edzésekre, mára a cél a résztvevők összetétele miatt is, megváltozott. A cél megvalósulását mutatja, hogy több olyan fiatal labdarúgó is segíti a szakember munkáját, aki korábban még kicsi táborozó volt. Akadt olyan tanuló, aki mindkét turnuson részt vett, töretlen lelkesedéssel. Idén már érezhető volt, hogy többen a mosonmagyaróvári focitáborokra jelentkeztek, ám Csorna környékéről, Bősárkányból és Acsalagról továbbra is érkeznek ifjú labdarúgó palánták a jánossomorjai táborba.

 

Harmadik évébe lépett a Dance4you tánciskola jánossomorjai tábora melyet szintén a Balassi Bálint Művelődési Házban szerveztek. A 30 fős létszám összetétele nagyon vegyes, és a kezdők számára ez az öt nap felér egy alapos edzőtáborral. Sok stílust kipróbálhatnak itt a gyerekek, a balettől a hip-hopig, és sok egymásra épülő mozgásformát is tanulnak, igazán komoly szakmai alapokkal. Oktatói szempontból az egyik legkomolyabb kihívás a kezdőkből és a haladókból egységes tánckart formálni, néhány nap alatt. De a feladat a gyerekeknek sem egyszerű.

 

A szervezők minden évben új oktatók bevonásával igyekeznek biztosítani a tábor színvonalát és változatosságát. Az öt nap csúcspontja idén is a pénteki gálaelőadás volt, öt koreográfiával. Augusztusban is folytatódik a szezon. A Szigetközben kenu, a Sós Antal közösségi Házban gyermek néptánc tábor várja az érdeklődőket, míg a drámapedagógia kedvelőit a Szemfüles Műhely várja.

 

-hirdetés- -hirdetés-