Görögország közelebb van Jánossomorjához, mint gondoltuk… Több szempontból is különleges volt a Sós Antal Közösségi Ház nyárindító görög estje, ahol jánossomorjai kötődésű zenészek mozgatták meg a mediterrán hangulatra vágyó közönséget. Görög dallamok szivárogtak ki a pusztasomorjai Sós Antal közösségi ház nyitott ablakain három hete, egy szombat estén. Bár a Mydros zenekar nem Görögországból érkezett, mégis sikerült a görög zene és tánc egy szeletét bemutatniuk a jánossomorjaiaknak.

A zenekarnak már több, mint ezer fellépése volt országszerte, a jánossomorjai viszont számukra is különlegesnek bizonyult, hiszen két tagja is szép emlékeket őriz a városról, gyermekkoruk nagy részét az itt élő rokonoknál töltötték. Smuk Gábor és Tamás sok nyarat töltött el városunkban, így ők szinte hazai színpadra állhattak. Elmondták, hogy mikor a szervezők megkeresték őket, még nem is sejtették, hogy nekik egyéb kötődésük is van a városhoz, bár még sosem játszottak itt.  De nemcsak a zenekar érkezett jó szívvel Jánossomorjára, a résztvevők is szívesen látták a régi ismerősöket.

A táncos lábú résztvevők kezdetben csak a székeken ülve hallgatták a görög muzsikát, de később mindenki ki is próbálhatta a táncokat. Közösen járták a zorbát és a szirtakit is, amiket egy képzett oktató tanított. Voltak, akik nemrég érkeztek haza Görögországból és hangulat annyira magával ragadta őket, hogy Jánossomorjára is ellátogattak egy jó kis görög est miatt.

A jó hangulatú görög estet a helyi néptánccsoportokat összefogó Örökség Kulturális Egyesület hozta el Jánossomorjára. Az egyesület nagy szerepet vállalt a közösségi ház felújításában és céljául tűzte ki, hogy élettel tölti meg a pusztasomorjai közösségi teret. Ennek eredményeképp a nyár folyamán is még több programra várják az érdeklődőket. Többek között a Pusztasomorjai Vigasságokra, amit augusztus 13 és 14 között rendez meg az egyesület. A rendezvényre pedig mindenkit szeretettel várnak, hiszen ahogy tavaly, úgy idén is széles skáláról válogattak résztvevőket a szervezők, így táncolhatunk moldvai népzenére, zúzós rock zenére vagy akár mulatós báli zenére is majd.

Az egyesület hosszú távú terve, hogy a pusztasomorjai közösségi házat élettel töltse meg, ennek következő lépéseként a fűtést is modernizálják majd az önkormányzattal közösen, hogy ne csak tavasztól őszig legyen nyitva a ház ajtaja.

-hirdetés- -hirdetés-