Bár pár évtizede még a gyerekek szabadidejük jó részét a természethez közel töltötték, mára főként a számítógép miatt a szoba lett a nyári szünet fő színtere. A hetvenes évek óta megrendezett helyi madarak és fák napja a szünidő előtt mindig a természet kincseire igyekszik felhívni a diákok figyelmét. Az erdő és élővilága vonzotta ki a gyerekeket az iskolapadból hétfőn délelőtt, a hagyományos madarak és fák napján. Voltak diákok, akik a Lókert környéki erdőt járhatták végig az erdészek segítségével, és megtanulhatták bonyolult rendszerét.


A sétautak után a padok következtek. Itt a madárgyűrűzésekről és megfigyelésekről tartottak előadást számukra, felhívva a figyelmet a védelem e formájára. A puszatasomorjai Gödörben az alsósokat várták szakemberek egy érdekes madárbemutatóval. Érdemes volt odafigyelni az „Állati jó bemutató” című előadására:
A különböző madárfajtákkal ismerkedhettünk meg, hallhattunk életmódjukról. Láthattuk például a héját, aki egy-egy jó falatért igazi légi bemutatót tartott a közönségnek.
Megtudtuk, hogy a madarak lábára sokkal érdemesebb vigyázni, mint a csőrükre. És azt is, hogy miért nem áznak meg a madarak az esőben.

De a természet körforgását is megismerhették a gyerekek, megtanulták, milyen zsákmányállatai lehetnek a kisebb-nagyobb ragadozó madaraknak. Találkozhattak egy igen kíváncsi egérrel. Megtanulták, hogy Gabika, a sikló milyen fontos része a természetnek és hogy milyen ügyesen is deríti fel a madár-odukat tojás után kutatva. De Koma, az idén született kisróka is sikert aratott. A furfangos éjszakai vadász érthetően most még álmosan fogadta a rajongó közönséget. De így is hamar az ujja köré csavarta a gyerekeket.

A sok vidámság közé rengeteg érdekesség és tanulnivaló bújt el, így a gyerekek könnyebben tanulták meg saját felelősségüket is a környezet iránt. A Madarak és fák napja negyvenéves rendezvény Jánossomorján. Bár a szakemberek szerint egyre kevesebb a természethez közel élő gyerek, sokan a ház körüli állatok nevét sem tudják, mégis akad minden évben pár fiatal, akinek a figyelmét itt sikerül felkelteni a környezet iránt, hosszú évek óta.

A madarak és fák napja magyar sajátosság, 1902-ben szervezték meg először hazánkban, a madarak védelmében kötött párizsi egyezmény folyományaként. Négy évvel később már iskolai napot szentelt e témának a magyar közoktatás.

-hirdetés- -hirdetés-