Ismét részesülünk a katasztrófavédelem által koordinált állami szúnyoggyérítésből – az első beavatkozások már a héten elkezdődnek. Jánossomorja is bekerült újra az állami szúnyoggyérítési programba, tekintettel arra, hogy ismét nagy szúnyoginváziót valószínűsítenek a szakértők városunk környékére, a rovarok számára kedvező időjárás miatt. Külön öröm, hogy az állami beavatkozás ezúttal közel egy hónappal korábban kezdődik, így valószínűleg nem lesz szükség arra, hogy az önkormányzat saját forrást vegyen erre igénybe. Földi és légi gyérítésben egyaránt részesülünk. Tavaly a sorozatos beavatkozások közepén, négy gyérítés után jelentkezett igazán érezhető eredmény, erre most is számítanunk kell. A szúnyoginvázió kezdetén induló gyérítés várhatóan hamarabb megfékezi a rovarok szaporodását, ám a meleg de csapadékos időjárás és a populáció nagysága, illetve a kikelések gyorsasága (akár háromnaponta is kikelhet a rovarok új generációja) jelentősen befolyásolhatja az eredményeket.

Az első földi meleg ködös gyérítés június 13-án, a napnyugta utáni időszakban kezdődik. (Rossz idő esetén tartaléknapok: 2016. június 14-15.) A munkát végző jármű a főutakon is dolgozik, ahogy eddig, a polgárőrség fényjeles felvezető autója segítségével, ezért a közlekedők fokozott figyelemmel vezessenek. A gyérítést Hanságliget és Újtanya településrészeken is elvégzik. A munkák várhatóan éjjel háromig eltarthatnak, az időjárási viszonyoktól függően. A szakértők a szélirány szerint mozgó ködöt, és annak sűrűségét figyelik, ezért nem minden utcát járnak végig, a köd mozgása a fő tényező. A szerek pedig már viszonylag ritkás ködben is hatékonyak.

A légi kémiai védekezést június 16-án a polgári napnyugtát megelőző másfél órában hajtják végre. (Rossz idő esetén tartaléknapok: 2016. június 17-18.) Az önkormányzat a méhészeket kiértesítette.

Állami beavatkozás – közlemény

„Magyarország Kormánya elrendelte Magyarország területén történő csípőszúnyog gyérítést, melyhez fedezetet is biztosít. A szúnyoggyérítések koordinálásával a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központját bízta meg, aki a szervezésre és lebonyolításra a SZEMP Air Konzorciumot, mint kivitelezőt és a Pannon-Bio-Kalibra Konzorciumot, mint szakértőt választották ki. A gyérítés földi és légi biológiai módszerekkel valamint földi és légi kémiai módszerekkel a szakértők által meghatározott területeken kell elvégezni.

A biológiai gyérítés nem igényel különösebb bejelentést. Az irtás során felhasznált szer kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítja el, a szer a környezetre nincs káros hatással. A földi irtás során felhasznált készítmények: Coratrin, Mosquitox Fog. A légi kémiai kezelés során CORATRIN, AQUA K-OTHRIN, illetve MOSQUITOX1 ULV Forte készítmények kerülnek felhasználásra. A készítmény kijuttatott formájában kizárólag rovarokra van káros hatással, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes és a környezetet sem károsítja.” 

-hirdetés- -hirdetés-