Az időjárás ismét a szúnyogoknak kedvez, ezért június közepétől számíthatunk a rovarok nagyszámú megjelenésére a Hanság környékén is. Jánossomorja igyekszik felkészülni, és időben lépni, bár a helyzet normalizálása várhatóan csak nyár közepére sikerülhet, akkor is csak a katasztrófavédelem segítségével. Jánossomorja a környező hansági vizes élőhelyek, erdők miatt fokozottan veszélyeztetett volt a szúnyoginvázió miatt az elmúlt években. Nehéz hónapokat volt kénytelen átvészelni, amiben maga is fordított forrást a korai védekezésre, de nélkülözhetetlennek tartotta a katasztrófavédelem akcióit, amiben mindig szerepet is kapott. Tavaly és tavaly előtt is augusztus közepéig kéthetente irtották a szúnyogot nálunk, évenként közel hét millió forint értékben, hiszen veszélyeztetett volt a hansági környezet. Egy-egy gyérítés közel 600 ezer forint, és egy-egy beavatkozás a pár napon belül kikelő rovargenerációkat nem érinti, így sok egymás utáni, földi és légi kombinált kezelés a célravezető.

– „Jelen pillanatban – szakértőkkel egyeztetve – úgy látjuk, hogy a szúnyoginvázió az elmúlt meleg, de csapadékos napok miatt június közepétől várható Jánossomorján. Jánossomorja Város Önkormányzata szükségét érzi a védekezésnek és ezért kérte, hogy idén is részesülhessen a központi akcióban. Természetesen a saját erőnkből egy kezdeti gyérítésre mi is elkülönítettünk egy 500 ezer forintos vis maior forrást, ám az első beavatkozások csak akkor hatásosak igazán, ha újabbak követik. Ezért bízunk abban, hogy idén is segít a katasztrófavédelem.” – mondta el Lőrincz György polgármester.

– A rovarirtó szeres kezelés (légi permetezés, földi melegköd-képzés) csak a már kirepült imágókat (kifejlett szúnyogokat) pusztítja el és tartamhatása nincs. Mivel a kelés ebben az időszakban intenzív, célszerű a kezelést egy célzott, koncentrált földi melegköd-képzéssel kezdeni, majd – 10 napon belül- az egyenletes kijuttatást biztosító légi védekezéssel folytatni. – szól a szakvélemény.

-hirdetés- -hirdetés-