Mindent az utakról: Kátyúzás, útfelújítás és forgalomváltozás Jánossomorján – Rossz állapotúak a város útjai, de ismét csak saját forrásaira támaszkodhat Jánossomorja a felújítások terén. A képviselő-testület úgy döntött, a kátyúzás elindítása mellett idén a Klafszky utcát látja el új burkolattal. Az utcákon nemcsak ez okozott változást, több helyen új forgalmi renddel is találkozunk.

A város évek óta jórészt saját maga fedezi útjavításait, de a rendelkezésre álló források nem elegendőek a helyzet megnyugtató rendezéséhez. A pályázati források szinte elérhetetlenek egy Nyugat-magyarországi, magas adóbevétellel rendelkező település számára, ám a dolog pikantériája, hogy pont a magas bevétellel nyakunkba szakadt magas állami támogatás-megvonás miatt a városnak alig 8 százaléknyi jut a fejlesztésre az éves bevételéből. Nem meglepő, hogy hosszú évek óta évi egy-két utcára jut csak pénz. A város úthálózata pedig óriási, 45 kilométer belterületi és közel 90 kilométer külterületi utat kellene rendben tartani, ami arányaiban jóval több, mint például Mosonmagyaróvárnak.  Múlt szerdai ülésén a képviselő-testület úgy döntött, idén a rég óta várakozó Klafszky Katalin utcát látja el új burkolattal, közel 14 millió forintból.

Lőrincz György polgármester az ülésen és az azt követő közmeghallgatáson is elmondta, olyannyira leromlottak az utak, hogy az év második felében megpróbálnak további forrást találni a munka folytatására a költségvetésben. Az azonban már most biztos, az eddigi évek gyakorlata nem folytatható, évekre előre tervezett felújítási programra és komolyabb forrásra van szükség – bár pályázati lehetőség nem kecsegtet. Az utak javítására is terveket kell készíteni, mint ahogy arra is, milyen forrásokat tudna elérni Jánossomorja – mondta el a polgármester.

A kátyúzás java is befejeződött a napokban. A városüzemeltető felmérte az összes utcát, és kimutatásuk szerint csak a teljes kátyúzás 10 millió forintba kerülne. Erre egyelőre pont a felét tudják költeni, 5 millióból most a legfontosabb szakaszokat javította ki a kivitelező.

De nemcsak a burkolat, a közlekedési táblák is változtak több helyen a városban, ezt egy őszi forgalomtechnikai felmérés tette indokolttá. A munkák a kátyúzással együtt, sietősen indultak, ezért sok helyen megelőzte a tábla kihelyezése a tehermentesítő út kátyúzását, vagy nem kellő pontossággal rakták ki a táblákat, javításokra volt szükség. Például a forgalmi rend változására felhívó táblák csak június elején kerültek ki – amiért a lakók megértésére számít a város. A változások miatt fokozott óvatosságra kér mindenkit a városüzemeltető új munkatársa, Abdai András, aki elmondta, a forgalom normális keretek közé szorítása, a veszélyhelyzetek megszüntetése motiválta a változásokat.

A Kereszt utca Dózsa György utca felőli vége kettéválik, egyik ága szűk a kétirányú forgalomra, ezért itt egyirányúvá tették a jobb oldali ágat. Az Iparos utcában is változott az elsőbbségadás módja, mostantól a Hanság utca forgalmát kell alárendelni az Iparos utcának. Az Újerdő utca utolsó szakaszát a sportpálya felől egyirányúsították, hogy elkerüljék a tilalom ellenére nagy sebességgel behajtó autók jelentette balesetveszélyt. Pusztasomorján az Iskola utca Szent István utca – Kossuth L. utca közötti szakasza sem bonyolít tovább kétirányú forgalmat, a szűk utca és a kereszteződés csatlakozás miatt a Kossuth utca irányába egyirányúsították az iskola utcát. A Temető utca forgalmát a keresztező Bartók B. utca és Liget utca forgalmának rendelték alá, utóbbiak ugyanis gyűjtőutak, amik elsőbbségre érdemesek. Az ügy pikantériája, hogy egy sok-sok évvel ezelőtti építkezés miatt változtatták csak meg a táblázást a teherautók érdekében, de a táblák aztán a helyükön felejtődtek.

-hirdetés- -hirdetés-