Az Összetartozás Napján, azaz a trianoni békediktátum évfordulóján évek óta több ünnepségen is együtt emlékezhet a város. Csütörtökön a központi iskola diákjai és tanárai adtak műsort, szombaton este pedig civil szervezetek hajtottak fejet a kettős kereszt előtt. Az iskolai ünnepség üzenete szerint: Bár a történelem viharai megtépték, az elszakított magyarok összetartozását nem söpörték el. Erre emlékezünk június negyedikén, a trianoni békediktátum aláírásának napján, és erre emlékezett csütörtökön a központi iskola is. Herman Antal történelemtanár gondolatait diákok és tanárok előadása egészítette ki.


Az első világháborút számunkra lezáró békediktátumot csak aláírni volt lehetősége hazánknak. Az erős gazdaság megroppant, de a lakosság nagy részét is elvesztette az ország. De a legnagyobb sokkot az jelentette, hogy a diktátum hárommillió magyar rekesztett a határokon túlra. A győztesek habzsolása pedig elültette a következő világháború magját. Az előadás rávilágított arra is, a határok szabdalása városunk határát is érintette, településrészeink neve is megjelenik a szerződésben. Mai településünk csak a vasútvonalnak köszönheti, hogy magyar maradt.

A békediktátumra nemcsak a diákok emlékeztek. A borongós idő ellenére a szentpéteri kettős keresztnél is hagyományosan emlékeztek a civil szervezetek, nemzeti érzelmű jánossomorjaiak és környékbeliek szombaton este. Fellépett a helyiekből álló Ígéret zenekar, akik nemzeti érzelmű dalokkal tették szebbé a műsort. De egy csornai amatőr költő is megosztotta gondolatait a megemlékezésen. Francz Zsolt beszédében elmondta, hogy IV. Károly és Kun Béla meggyengítették Magyarországot, ennek következménye a Trianoni békediktátum. Ez ellen azonban lehetett volna tenni, hiszen Törökország sem kényszerült ilyen alkut aláírni, mivel ott volt nemzeti önrendelkezés. A megemlékezésen a rendező Trianon Emlékbizottságon és a Hármashalom Hagyományőrzős és Városvédő egyesületen kívül civil szervezetek és magánszemélyek is elhelyezték az emlékezés koszorúit a kettős kereszt előtt.

-hirdetés- -hirdetés-