Majdnem mindenki használja a szelektív kék kukákat Jánossomorján. Több mint 2200 kék kuka áll szolgálatban a városban, ezzel a lakosság több mint kilencven százaléka gyűjt szelektíven. Barna edényt a város fele használ, közel 1200 háztartásban gyűjtik ebbe is a zöld hulladékot. E kukák használata is javult, amióta az önkormányzat elérte a szolgáltatónál, hogy a nyári szezonban gyakrabban ürítsék a kukákat – bár ez még mindig nem a városvezetés által ideálisnak tartott gyakoriság. Idén június 10-től kéthetente szedik össze a zöld hulladékot – amit lebomló zsákokban a barna kukák mellé is helyezhetünk. Lőrincz György polgármester nagy eredménynek értékeli az elérteket, hiszen a kezdeti idegenkedés ellenére Jánossomorja bebizonyította, hogy érett a zöld gondolkodásra. – „Ma már szinte minden portán áll egy kék kuka. Ezzel járási szinten is kiemelkedőek vagyunk. A szemléletformáláson sokat dolgoztunk az önkormányzatnál, mintegy saját magunk érdekében, hiszen környezetbarát települést szeretnénk látni. De sok civil és cég is segítette ezt a munkát, gondoljunk csak a szemétszedő napokra vagy éppen a gyereknek tartott különböző szelektív-gyűjtésről szóló előadásokra.”


A zöld komposztáló ládák frontján maradunk el egyedül a céltól, alig több, mint 300 darabot osztott ki eddig a város. Lőrincz György elmondta, a komposztálás hasznát nem lehet eléggé hangsúlyozni, ezért mostantól az is kérhet további zöld komposztálóedényt, aki már használ egyet. – „A házi komposzttal sokkal termőbbé, egészségesebbé tehetjük zöldségeinket, szebbé virágainkat. Nem mellékesen újrahasznosítunk, nem hagyjuk kárba veszni a természet erőforrásait. Sokan komposztálnak a városban saját komposztálóval, azonban az edény egy direkt e célra kialakított forma, ami jobban elősegíti a folyamatot. Azzal pedig, hogy már többet is igényelhetünk, azok számára is előnyös ez a módszer, akiknek nagyobb a kertje és több komposztja keletkezik.”

Mindezért most újraindul az akció. A komposztáló edények mellett továbbra is igényelhető barna és kék kuka is. Ezeket a városháza udvarán is átvehetjük, de kérésre házhoz is szállítják azt a VÜMESZ munkatársai. (Tel.: 06-96-565-240)

Fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy a kék kukák mellé bármilyen más ép szemeteszsákban elhelyezhetjük a szelektíven válogatott, kék kukába helyezendő háztartási hulladékot, amit aztán a szolgáltató elszállít. A barna kukák mellé azonban csak a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. által forgalmazott, zöld lebomló szemeteszsákokat helyezhetjük ki, amit több helyi üzletben is megvásárolhatunk.

A zöld hulladék kezelésében további segítséget nyújt a Fehérkereszt utcai hulladékudvar mögötti zöld pont, ahol egész évben elhelyezhetjük a növényi hulladékot. Ebből egy hamarosan újrahasznosítható anyagokat is készít az udvar.

Tilos az égetés

A kerti szemét égetése azonban májustól tilos, egészen október elsejéig. Onnantól ismét égethetünk udvarunkon megmaradt száraz növényi szemetet, természetesen a biztonsági szabályok betartásával.

 Fellépés a parlagfű ellen

A nyár a parlagfű és egyéb allergén növények burjánzását is jelenti. Júliustól már szankcionálható, ha valaki nem végzi el területén, telkén, földjén a parlagfű elleni védekezést. A gyommal való szennyezettséget a város hulladék-kommandója is ellenőrizni fogja.

 Vasárnapi csendrendelet

A város rendelete értelmében vasárnap tilos a zajjal járó kerti munka, fű- és sövény-nyírás, favágás. Ez a békés egymás mellett-élés, a nyugalmas pihenés érdekében fontos, ezért kérünk mindenkit, tartsa ezt tiszteletben! – mondja a polgármester.

 

-hirdetés- -hirdetés-