Veszélyben a harmadik háziorvosi praxis – kevesen jelentkeztek át másik orvoshoz, a zsúfoltság és a várakozás továbbra is nagy a rendelőkben. Ez ellen is tenne a héten elindult városi egészségvédelmi program, hiszen a beteglétszám arányosabb eloszlása is javíthatna a város egészségi mutatóin. A tavaly augusztusban visszaállított három háziorvosi praxis nem oldotta meg a problémát, továbbra is kevesen váltanak vissza a két másik doktornőtől. Ezért most a szabad orvosválasztást tiszteletben tartva arra kéri a lakókat a város, forduljanak Dr. Páll Viktóriához, ahol jelenleg alig 380-an vannak.

Útjára indult a héten az egészségvédelmi program, azonban az előnyök mellett rögtön egy komoly problémával kell megküzdenie. A megszűnés is fenyegetheti a harmadik háziorvosi praxist, olyan kevesen jelentkeztek az új felosztás szerinti helyükre. Változtatna a város is, hiszen így veszélybe kerülhet a praxis finanszírozhatósága és akkor tovább romlik a helyzet. Az arányosabb eloszlás csökkentetné a várakozási időt és több idő is jutna a betegre. Ezzel is javíthatnánk egészségügyi helyzetünkön, hamarabb orvoshoz jutnánk. Lőrincz György, polgármester elmondta, nagy reményt fűztek az orvosi praxisok újraosztásához, ami most a betegek, azaz azok tétlensége miatt veszélyeztetett, akik korábban változásokat sürgettek a hosszú várakozások miatt. – „A régi rend újraélesztése volt a célunk, hogy az 5000 betegkártya egyenlő arányban osztódjon a praxisok között, hiszen például egy influenzás időszakban ez nagy terhet rótt az orvosokra és betegekre is. Tavasz augusztusban újraosztottuk a körzeteket. Az eltelt nyolc hónapban nem igazán indult meg az átvándorlás, jelenleg 370 betegkártya van az új praxisban, ez nem oldotta meg a helyzetet és a finanszírozást sem biztosítja. Az OEP augusztus elsejéig finanszíroz, onnantól nem, akkor pedig nem tudjuk fenntartani a kivívott rendszert. Ez senkinek sem érdeke, így ezúton is azt szeretném kérni, hogy akik régen a Vártok doktor úrhoz tartoztak, keressék fel Dr. Páll Viktóriát, hiszen akkor lesz jó orvosi ellátás mindenki számára Jánossomorján, ha arányos lesz az eloszlás. Azon túl, hogy rövidebb lesz a várakozási idő, egy-egy betegre több idő jut. Ez hozzájárulhat a bizalmi viszonyhoz és a prevencióhoz is. Mert ez egy nagyon fontos feladata a háziorvosi ellátásnak.”

Dr. Mihályi Zsuzsanna, háziorvos szintén kiemelte, változásra van szükség. – „Az újonnan jelentkezőknek el is mondom, hogy már több új beteget sajnos nem tudok felvenni, mert 3500 betegem van, tehát betelt a praxis gyakorlatilag. De a régi és új betegek is, akik szeretnének változtatni ezen a státuszon, forduljanak bizalommal az új kolléganőnkhöz!”

 

A programról

 

Az újraélesztés szakszerű mozdulatait is megmutatta Zolnay Szabolcs az egészségvédelmi program első előadásán péntek délután, de az érdeklődők is gyakorolhatták a segítségnyújtás lépéseit. Számos hasznos elméleti tudnivaló is elhangzott, mégis a legfontosabb a gyakorlati rész volt. A most kezdődött egészségvédelmi program egy éven át tart majd városunkban, remélhetőleg egyre több érdeklődővel. A betegségek megelőzésére illetve korai felismerésére a véradás is jó alkalmat biztosít, hiszen ilyenkor is alaposan megvizsgálják a vért és kiszűrik a bajt. Legutóbb hétfőn városunkban 95-en adtak vért. Közülük hatan új véradók voltak. Az egészségvédelmi program következő állomásán, júniusban Dr. Kiss Barbara szülész-nőgyógyász várja nőgyógyászati rákszűrésre az érdeklődőket. Emellett már igénybe vehető a születésnapi vizsgálati csomag, de tervben vannak még érdekes előadások, további szűrések, tömegsport rendezvények, illetve a Vöröskereszt kibővítése is. Az egészségügyi programot félmillió forinttal támogatta a város.

-hirdetés- -hirdetés-