Pünkösd a Szentlélek eljövetele, különleges ünnep a vallásban, de a világi oldal is ünnepel ilyenkor. Az óvodákban a régi pünkösdölés hagyományát elevenítették fel, a környékbeli motorosok pedig hagyományosan e napon szenteltetik fel járműveiket.

A szentlélek erősítette meg az apostolok hitét, a szentlélek eljövetelének ünnepe pünkösd. A templomokban ünnepélyes szentmisével köszönik a húsvét utáni ötvenedik napot a hívek. Jézus arra kérte tanítványait, hogy nélküle is terjesszék az Evangéliumot. Azokon azonban úrrá lett a félelem a megtorlásoktól. A Szentlélek azonban bátorságot öntött beléjük, így elindultak, hogy megismertessék Jézus tanításait az egész világgal. Ezért pünkösd a hitben való megerősödés ünnepe is. Ettől lépett a hit félelem nélkül az emberek elé, így nem véletlenül nevezte ezt Kótai László atya prédikációjában az egyház születésnapjának.

A pünkösd a néphagyományokban is fontos volt, ezt őrzi meg minden évben az óvoda. Szentjánoson minden csoportot végigjártak, Pusztasomorján és saját ovijukban is a Szentpéteriek hozták el pünkösdi királylányukat. Az ovisok ilyenkor pünkösdi királyt és királynét is választanak, óvónőik pedig az eredeti, pusztasomorjai pünkösdöléshez nyúltak vissza, és pontosan ugyanúgy játsszák el azt a kicsik, ahogy évtizedekkel ezelőtt években pünkösdöltek dédijeik, nagyijaik. De a gyerekek elő is készültek az ünnepre, minden csoportban beszélgettek a pünkösdről. Megtanulták, hogy a pünkösdi királyné járásban a megválasztott királynét vitték körbe a falu házain a lányok, jókívánságokkal készülve a háziaknak. A legények ilyenkor pünkösdi királyt választottak maguk közül, mégpedig a legerősebb, legügyesebb legényt. Ő ilyenkor sokszor egy évig is ingyen ihatott a kocsmákban, és minden lakomára hivatalos volt. Ahogy régen, most is, a gyerekek ajándékokat is kaptak a pünkösdölésért, kézzel készített, szép virágok dukáltak a pünkösdölőknek Pusztasomorján.

A motorok is felbőgtek pünkösd vasárnapján. Szinte már hagyományosan motorszentelést tartottak a szentjánosi főtéren. A helyi Őrvidék Kapuja Motoros Baráti Kör idén is sok motoros barátot invitált meg helyből és a környékről is. Az utakon való biztonságos közlekedésért Kótai László atya áldotta meg a különféle járműveket. László atya maga is motor, így számára is nagyon fontos a motorosok védelme, felelős közlekedése. A motorszentelést túra követte, este pedig  – ahogy már tavaly is – ismét koncertekkel ünnepelnek a motorosok.

-hirdetés- -hirdetés-