Több mint harminc millió forintot osztott szét az önkormányzat a helyi civil szervezeteknek és egyházaknak. Döntöttek arról is, hogy hamarosan korszerű közvetítést láthatnak a nézők a képviselő-testületi ülésről. Bár már korábban elkészült a költségvetés, fontos összegekről döntött Jánossomorja önkormányzata két hete szerdán. A helyi civil szervezetek, egyházak támogatásai kerültek terítékre. Jellemző, hogy minden szervezet a beadott igényeihez képest kevesebbet kapott, a testület az ülésre még egyszer lenyesegetett a kérelmeken, így jött ki az összesen 29,1 millió forint teljes támogatási összeg. Ez a keret nagyságrendileg megegyezik a korábbi évekkel. A szervezetek által kért támogatás ennél tízmillióval több volt.

Civil szervezet                                                       Kapott támogatás

Mosonszentpéteri Isk. Alapítvány                    0

Jánossomorjai Sportegyesület                  11 545 200

Jánossomorja Fúvós Egyesület                       692 700

Moson-Szél KSZSE                                      1 743 300

Önkéntes Tűzoltó Egyesület                      1 542 400

Örökség Kulturális Egyesület                     1 470 000

Jánossomorjai Független Közéleti T                1 300 000

Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány     5 541 700

Jánossomorja Polgárőr Egyesület             2 032 000

I.Sz. Általános Iskoláért Alapítvány                      0

Menedék Állatvédő Alapítvány                              0

Jánossomorja Baseball Egyesület                3 232 700

A polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a szervezeteknek az állami, térségfejlesztési pályázati forrásokat is jobban ki kell használni a jövőben. Ebben nyújt segítséget nekik is a város által hamarosan alkalmazandó pályázati referens. Remélte, az önkormányzat a jövőben is tudja támogatni azokat a szervezeteket, amelyeket hasznosnak ítél a helyi közösség számára. A támogatási döntések között egyébként úgy tudjuk, szerepet játszott az is, hogy céljaihoz mennyi önerőt tud állítani az adott szervezet. A Jánossomorja Rascals Baseball Egyesület idei kerete közel egymillióval emelkedett meg a tavalyihoz képest. A különbség szinte egésze abból adódik, hogy a város önkormányzata mind étkezésben, mind szállásban támogatja a pályázati úton hozzánk került japán játékos-edző munkáját, itt tartózkodását.

A támogatások körébe tartozik, hogy a református egyház az imaház és a lelkészlakás felújítására  kétmillió, míg a katolikus egyház a péteri templom orgonájának felújításra szintén kétmillió forint támogatást kapott. A német nemzetiségi önkormányzat számára a tavalyi összeget, 400 ezer forintot szavazott meg a testület. Félmillió forinttal támogatták a nemrég kidolgozott helyi egészségvédelmi programot, mely a város rossz egészségügyi helyzetén javítana szűrővizsgálatokkal, preventív előadásokkal. Nemes Csaba képviselő gratulált a Dr. Mihályi Zsuzsanna által fémjelzett és benyújtott, többek, köztük televíziónk munkatársainak közreműködésével is, kidolgozott programhoz. javaslatára úgy döntött a testület, ha az akció örömteli népszerűséget hozna, és túllépné a keretösszeget, további támogatásról is döntene a testület.

Az anyagiakat érinti még, hogy a város nem változtatott a tavalyi intézményi térítési díjakon, illetve a civil szervezetek számára idén is kiírta a kisösszegű támogatási pályázatot egymillió forintos keretösszegben.

Hamarosan testületi közvetítés

Évtizedes ellenállás tört meg az ülésen: A képviselő-testület Luka János és Winkler László ellenszavazatával ugyan, de egyöntetűen támogatta a képviselő-testületi ülések élő televíziós közvetítését. Erre kétmillió forintos támogatást ítélet meg a JTV-t működtető Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítványnak, amely közel 5 és fél milliós támogatást kapott idei feladatainak ellátására.

A hiteles tájékoztatásról

A téma kapcsán Bella Zsolt alpolgármester megrótta Molnár Gábor képviselőt a legutóbbi testületi ülésen egy kis kamerával saját maga által rögzített, és a közösségi oldalon közzétett felszólalása kapcsán. 

Az alpolgármestert elszomorította a felvétel és a közzététel módja egyaránt. Mint mondta, bosszankodik, mert az adott videóban csak Molnár Gábor képviselő felszólalása szerepel, a felszólalására kapott – sok esetben azokat kijavító – válaszok nem. Ugyanúgy a mellékelt szövegben is. „Ez valahol nem helyes.”- mondta.  Bella Zsolt itt több pontban is kijavította a videóban hallottakat, helyreigazítva, pontosítva, akár az abban véleményezett döntéseket, akár az elhangzott, de túlzó árakat a sírhelyek díjainál. – „Az ilyen jellegű dolgok megosztják az egész lakosságot. Jánossomorja sokáig híres volt az egységről. Ez a fajta tájékoztatás, félreinformálás megosztja az egész települést, ami senkinek sem célja. Megkérlek arra, ha tájékoztatsz, hiteles legyen a tájékoztatásod, és inkább hagyatkozzunk a JTV-re, mert úgy gondolom, ők hitelesen tájékoztatják a lakosságot. Örülök, hogy ha lesz élő adás, és meg is fogom szavazni.” – zárta felszólalását Bella Zsolt.

Molnár Gábor válaszában kiemelte, ha bárkit is megsértett a tájékoztatásával, azért elnézést szeretne kérni. Elismerte tévedéseit, de pontosította is az alpolgármester által elmondottakat. -„Egységes képet kell alkotni, valóban, és biztos vagyok abban, hogy azt, amit most felvetettél hibának, valamilyen szinten korrigálni is fogom. Én is beadtam a képviselő-testület elé egy beadványt, [a testületi ülések élő közvetítéséről, a végül is elfogadott beadvány tartalmával szinkronban. – A szerk.] Igaz, hogy egy kicsit késve, és a polgármester úr beelőzött…  Nagyon örülök azonban annak, ha ez a videó kampány csak ennyit is ért el, hogy élő közvetítése lesz Jánossomorjának, akkor megérte és elérte a célját.”

Mindennapi bosszúságok

Szó esett arról is, hogy az önkormányzat jogi úton szerez érvényt a stagnáló strandügynek. Lőrincz György polgármester elmondta, az önkormányzat keresetet nyújtott be a kivitelező ellen a 20 milliós kötbér és késedelmi kamat megfizetése érdekében. Ezt ugyanis a korábban vállat szerződés ellenére nem teljesítette a Build-Contract cég, és a standot sem építette meg. és az uszodaépítés hiányosságai kapcsán is jogi lépéseket tesz. Az uszodáról valószínűleg a következő ülésen döntenek, ahogy a Klafszky-iskola ügye sem került most a testület elé, hiszen mindkét ügyben tart még az alapos felmérési munka.

 

-hirdetés- -hirdetés-