Piros, fehér és zöld színbe öltöztek az emlékhelyek mindhárom településrészen pénteken. Az óvodás gyerekek a saját kézzel készített nemzeti színű jelképeikkel emlékeztek március 15-ére, az iskolások pedig egy műsorral tisztelegtek.

Zászlókkal és nemzeti színű jelképekkel érkeztek a péteri ovisok a kopjafához, hogy megemlékezzenek az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. A gyerekek verseket és dalokat is tanultak erre az alkalomra. A mosonszentjánosi óvodások a Hármashalom emlékűmhöz indultak pénteken, ők itt emlékeztek a katonákra, akik a hazáért harcoltak. A gyerekek itt is kézzel készített nemzeti színű lobogókkal, jelképekkel díszítették fel az emlékművet.

A pusztasomorjai ovisok pedig hangos szavalattal érkeztek meg a Szent István parkba. A gyerekek énekeltek és verseket is mondtak. Majd együtt tűzték ki a saját kézzel készített nemzeti színű jelképeiket. Az óvodákban egész héten erre az ünnepre készültek, verseket és énekeket is tanultak és a csoportokban azt is megtanulták, hogy kikre emlékezünk március 15.-én. A városban már hagyomány, hogy ilyenkor minden évben az óvodás gyerekek nemzeti színű lobogói díszítik az emlékműveket.

Az iskolások is közösen ünnepeltek, műsorukban dalokkal és versekkel idézték fel az 1848-ban történteket. Megemlékeztek Petőfiről és a harcos katonákról is.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történelmének egyik meghatározó eseménye. Március 15-én a magyar szabadságharc kezdetét ünnepeljük, ami jelképpé vált, Magyarország szabadság utáni vágyát fejezi ki.

-hirdetés- -hirdetés-