Mobiltelefonok, elemlámpák, fejlámpák, tabletek, minden, amit otthon értek és világítani lehetett, megjelent a Klafszky-épület előtt vasárnap este. Az iskola megtartásáért küzdők flashmobja sokakat megmozgatott, közel százötven jöttek ki a főutcára a hideg estében.

Prátser Krisztián, a szervezők egyike köszöntötte a tömeget, mindjárt megjelölve a rendezvény hangulatát: vidáman, barátságosan és összefogva felhívni a figyelmet arra, hogy az iskola megmaradása közügy, fontos az egész település számára. Kiemelte, még több akciót is terveznek, ami az iskola melletti kiállás ügyét szolgálja és azt, hogy a döntéshozók lássák, az összevonás vagy helyben tartás kérdése jánossomorjai identitáskérdés is. A szimpatizánsok az épület előtt több módon is megvilágították a homlokzatot, felemelő látványt nyújtott a fénybe boruló műemlék-jellegű épület. A félórás akciót nagy taps jutalmazta.

A Klafszky-épületről valószínűleg két hónap múlva döntés születhet. Mint ismert a város szeretné megoldani az oktatási problémáit, ezért terveket készíttetett a rossz állapotban lévő péteri intézmény felújítására és a jánosi alsó bővítésére is. Ezek nagyjából ugyanannyiba, 400 millióba kerülnének. Igaz, az összevonás verziójánál jelentős többletköltségekre is lehet számítani a parkoló szűkössége miatt, esetleg telkek vásárlása és az ígért kerékpárút megépítése miatt. Az összevonás mellett ugyanakkor a várhatóan valamivel olcsóbb fenntartási költségek szólnak.

A városvezetés jelenleg is felméri a beruházás anyagi lehetőségeit, esetleges hitelkonstrukciókat, és az államhoz is fordulnának segítségért. A teljes kép kialakítása után ők is a lakossághoz fordulnának majd.

-hirdetés- -hirdetés-