Más megvilágításba helyezik Jánossomorját az áramszolgáltató szakemberei. Hatásos volt a város és a lakosság fellépése. A sajtóban is megjelent akciók eredményt hoztak, a szolgáltató felfigyelt a város gondjaira, és alig két hét alatt alapjaitól áttekintette a város közvilágítási rendszerét, sőt, sok hibát már ki is javítottak.

A héten az önkormányzatnak is beszámoltak a szakemberek a kapott eredményekről, tervekről és a már elvégzett munkáról. Lőrincz György polgármester elmondta, büszke arra, hogy mind az önkormányzat, mind a lakosság sokat tett a probléma felszínre hozásáért. A polgármester a város sikerének értékeli, hogy egy több éve húzódó problémát most megoldhatnak. A szakemberekkel való megbeszélés során abban is megegyeztek, ha a most meghatározott fejlesztések mégsem járnak megnyugtató eredménnyel, további lépéseket tesznek közösen. Mint mondta, a szakemberek maguk is elcsodálkoztak, hogy milyen hibákra derült fény a vizsgálat során. Egyben kifejezte köszönetét is az E.ON Hungáriának, amiért ilyen gyorsan és alaposan dolgoztak a változásokon.

A polgármester kiemelte: – Az E.on alvállalkozók segítségével végezte eddig a közvilágítás feladatát. Ez sokszor lassította a hibák végleges javítását, főként akkor, amikor nemcsak a közvilágítással, hanem az azt kiszolgáló elektromos rendszerrel is gond volt. Ám mostantól Jánossomorján maga az E.on látja el ezt a feladatot, növelve ezentúl a hatékonyságot, megoldva azt, hogy a sok bába között ne vesszen el a gyerek. Annak is nagyon örülünk, hogy a cég személyes kapcsolattartóval erősíti a város és a szolgáltató együttműködését, gyorsítva a hibák jelzését, a kommunikációt. Az E.on soron kívüli gallyazást is elvégeztet a városban, a városüzemeltetővel egyeztetve – erről természetesen a lakosságot is értesítik majd. Bizonyos szakaszokon a légkábeleket földkábelekre cserélik, ezek egyelőre jórészt nem városképi, hanem rendszerbiztonságot segítő intézkedések lesznek. De a város és a szolgáltató már egy megállapodást is körvonalazott arról, hogy a legkritikusabb szakaszokon felmérik a várható költségeit a légkábelek nagyobb mértékű kiváltásának.

Mint ismert, a város rég küzd a közvilágítás gondjával, ami sokszor veszélyes, életveszélyes helyzeteket is teremtett, főleg a 86-os főút környékén. Az önkormányzat története során példátlanul nem is fogadta el a szolgáltat rendes évi beszámolóját tavaly, nyílt levelet, sajtóközleményt is megfogalmazott a hibák javítását sürgetve, sőt, a városüzemeltető is határozott hangon kérte a változást. De a lakók sem vártak. Kezdeményezés indult február elején, így napokig sokan bombázták panaszbejelentő e-mailekkel a szolgáltatót, az ügy pedig több médiában is megjelent.
Egyházi Nikoletta, az E.on szóvivője szerint a számos bejelentés felhívta a figyelmet a gondokra. Megvizsgálták átfogóbban a rendszert, hiszen a közvilágítás problémái már évek óta gyakoriak voltak. Ennek okai a szeles környezet, a légvezetékek és azok állagromlása volt. – „Kollégáim felmérték a közvilágítási hálózatát és március elejéig már rengeteg fejlesztést és karbantartást el is végeztek. Többek között a Bajcsy-Zsilinszky, a Lovarda, a Malom, az Óvári, a Liget utcákban helyzetrögzítőket szereltek fel, javították a törött szigetelést és kábelhibákat is rendbe hoztak. Gallyazásra is több utcában lehet számítani. De a 22 kV-os hálózatot is korszerűsítik, 55 millió forint értékben gerincvezetékek kerülnek a földbe, de oszlop- és vezetékcsere is szerepel a tervekben, 2016 második harmadik negyedévre ütemezve.”

A szóvivő elmondta, nagyon fontosnak tartja a lakossági bejelentéseket, és fel is hívta a figyelmet arra, hogy gyakran előfordul, hogy a szomszédok egymásra várnak, senki nem jelzi a gondokat, és sokszor napokig tarthat ez az állapot. A közvilágítási hibákat ugyanakkor bejelentésre javítják.

-hirdetés- -hirdetés-