Egy korábbi felmérés szerint több mint negyed órát kell várni Jánossomorján a segítség érkezésére, ám a mosonmagyaróvári mentők biztosan állítják, sürgős esetben, balesethez 15 percen belül érkezik a mentőautó városunkba. Egy tavalyi felmérés szerint kevés olyan település van az országban, ahová a legközelebbi mentőállomásról csak negyed órán túl ér ki a mentő. A térkép szerint azonban Jánossomorja ilyen. Ez tovább sötétítette a város egészségügyi helyzetéről az elmúlt hetekben kirajzolódó képet. A felmérésről bővebben itt olvashat!

 

 

A mosonmagyaróvári állomás vezetője azonban ebben megnyugtató hírekkel tudott szolgálni. Zolnai Szabolcs, az OMSZ Mosonmagyaróvár mentőállomását vezető mentőtiszt elmondta: – „Ideális körülmények között mi az Országos Mentőszolgálat által vállalt 15 percet a mentőszolgálat itt a területünkön bátran tudja vállalni és teljesíteni is, még szerintem Várbalog viszonylatában is.” De ezt szerencsére nem kell túl sokszor megtenniük. A mentőtiszt szerint ez a jó háziorvosi ellátásnak és az állandó orvosi ügyeletnek köszönhető.

 

 

A mentőállomáson 3 mentőautó és egy rohamkocsi áll rendelkezésre és 32 fő, váltott műszakban, 12 órában dolgozik, több mint hetvenezer főt látva el a területen. Az elmúlt években a mentőállomás alapítványa több elsősegély-tanfolyamot is tartott a városban. Itt diákoknak és felnőtteknek is olyan életmentő fogásokat mutattak, amit szerintük mindenkinek meg kellene tanulni. Ebben segít az Országos Mentőszolgálat egy kisfilmje is.

A legfontosabb azonban, hogy a mellkas-kompressziót minél több ember sajátítsa el. Szívleálláskor ugyanis négy perc után megszűnik a test keringése, így fontos lenne, hogy a mellkas nyomásával az agy vérhez jusson a mentők kiérkezéséig. Ehhez segítség, hogy jelenleg Jánossomorján a sportcsarnokban, a sportpályán és az orvosi ügyeleten is készenlétben áll egy-egy defibrillátor és egyes cégek is beszereztek ilyet. Hanságligeten például a HIPP üzem telepén is rendelkezésre áll egy készülék, amit akár a település lakói is használhatnak baj esetén. A mentők szerint jó lenne még a város néhány pontján további életmentő készüléket elhelyezni úgy, hogy ahhoz bárki hozzáférhessen, ha szükséges.

 

Jánossomorja városi prevenciós programot is indítana idén. Ennek egyik lépése lenne, hogy kibővítenék a helyi Vöröskereszt tagságát, akik akár tanfolyamokat, előadásokat is tarthatnának iskolákban, civil szervezeteknél.

 

-hirdetés- -hirdetés-